БСП сменя ръководствата на партията в София и Бургас

Снимка: БСП

БСП иска оставка на правителството и избори "две в едно"

"Националният съвет на БСП прие на заседанието си днес проект на платформа за европейските избори, която ще бъде разпространена в цялата партия и на предстоящите конференции ще бъде допълвана и обсъждана, за да бъде по-късно окончателно приета. Приемаме Никола Шмит за кандидат на социалистите за председател на ЕК".

Това заяви лидерът на БСП пред медиите след приключване на заседанието на Националния съвет днес.

По думите на зам.-председателя на социалистите Кристиан Вигенин предизборната  платформа на БСП до голяма степен интегрира и манифеста на ПЕС, който предстои да бъде приет. "Разбира се, ние акцентираме на някои въпроси, които са важни за България и очакваме от българските евродепутати, които да отстояват и работят по тях. Искаме да подчертаем, че ЕС има нужда от дълбоки реформи в начина на функциониране и в следващите 5 години разчитаме това да бъде Европейски съюз, който да работи в интерес на хората. Ще се борим срещу двойните стандарти, ще се борим за равноправно и справедливо третиране на държавите членки. Даваме за пример членството на България в шенгенското пространство, изравняването на земеделските субсидии и други въпроси, които през годините са показвали, че отношението към различните страни членки е различно", посочи Вигенин.

Зам.-председателят на БСП добави: "Искаме ЕС да бъде съюз, който се бори за мир, диалог, дипломация и търсене на дипломатически решения на конфликтите в близост до нашите граници. Обявяваме се и срещу идеите за премахване на единодушното вземане на решения по въпросите на външната политика и отбрана. Тук е и едно от различията ни с част от колегите в ПЕС".

В платформата БСП фокусира повече вниманието на ЕС върху увеличаването на нелегалната имиграция, засилена охрана на външните граници. По наше предложение такъв текст се включи и в манифеста на ПЕС.

Предлагат се конкретни мерки за въглищните региони на ЕС, като например превръщането им в икономически зони, които ще бъдат с нулеви данъци за определен период от време. БСП се обявява против закриването на топлоелектрическите централи докато не бъдат изградени заместващи ядрени мощности конкретно за България.

Вигенин посочи: "Смятаме развитието на възобновяемите енергийни източници да бъде възстановено по отношение на водно електрическите централи например. Ние подкрепяме възобновяемите източници, но не е нужно да се фокусираме само и единмствено върху вятърните централи и фотоволтаичните централи".

БСП е за специална защита на земеделците в целия ЕС, заради ефектите от войната, които са свързани от една страна с повишаването на цените на препаратите и торовете, а от друга с твърде големия евтин внос от страна на Украйна, който измества и българската продукция.

Мерки в здравеопазването – една тема, която искаме да развием следващите 5 години на европейско равнище. "Създаването на така наречения здравен съюз е един от фокусите на тази политика – да бъде и запазването на лекарите и медицинския персонал в ЕС. България е една от страните с най-сериозен проблем в това отношение", посочи Кристиан Вигенин.

"Предлагаме да бъде създадена европейска агенция за изкуствен интелект , която да се заеме с целия кръг от проблеми с предложение тя да бъде базирана в България", добави следващ акцент зам.-председателят на БСП.

На заседанието днес НС на БСП прие оценка за  9-те месеца управление на правителството. "Определяме това управление като липса на морал, национално предателство, разпределяне на властта и порциите в държавата, лобизъм в полза на частни интереси и никаква грижа за хората", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Към оценката тя добави: узаконяване на корупцията, подчертавайки следните акценти – правителството има 2 програми. Една официална, която е фалшива и една неофициална, но истинската, която се изпълнява.

"Официалната и фалшивата е тази, която съдържа 5 приоритета: Шенген, Еврозоната, Планът за възстановяване и устойчивост, намаляване на инфлацията и публичност при обществените поръчки в общините. Това са 5 приоритета в програмата на това правителство. По нито един от тях няма съществено движение. Шенген – не сме приети пълноправно, а само по въздух и вода. Еврозона от 1 януари 25-та година вече по собствени изказвания на членове на правителството изглежда невъзможно. Планът за възстановяване и устойчивост с корекции, които се отнасят за мините – не е направено. Инфлация, която трябва да бъде намалена на 3% - не е направено, за 23-та година е 9.5 процента. Петият приоритет е правила и наредба, с които чисто, ясно и прозрачно да се финансират проектите в общините. Няма приети такива правила и наредби. Тоест по 5-те главни приоритета на това правителство няма никакво изпълнение", посочи Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП продължи: "За сметка на това, има изпълнение по т.н. неофициална, но истинска програма. Това е записът от Националния съвет на ПП през 23-та година".

Нинова припомни като цитира : „Добре, че направихме ала-бала с машините при президента. Ако пуснем народа да се презентира ние трябва да сме максимум 10% с ДБ".  Изводът е, че ПП и ДБ са резултат на фалшифициране на изборите. Второ: „ГЕРБ не е реален враг, а маркетингов враг. Борисов знае, че само ние можем да го изперем. Може да се правим на интересни по телевизорите и да говорим за джентълменски договори.” Това е изпълнено, препраха мафията и корупционния модел на Борисов и го върнаха във властта.

Трето – службите: „Имената на новите шефове на службите са съгласувани с посолствата.” Отказ от национален суверенитет. Следващото: „Местните избори трябва да правим с наше МВР.” Доказателство за думите е, че овладяват държавата и използват инструментите и институциите за партийни цели. Шенген и разговора с г-жа Урсула Фон Дер Лайен, в който се казва открито, че "не постигаме процента инфлация, но могат да си затворят очите". Така  злепостовиха европейските партньори.

Лидерът на БСП подчерта, че може да продължи с доказателства и цитати, че сглобката се движат по тази скритата програма. "Няма нито дума за развитието на България, нито за стандарта на живот на хората, нито за борбата с корупцията", посочи Нинова.

По думите й съдебната реформа също представлява отказ от национален суверенитет - с двойното гражданство на висши длъжности, овладяването на прокуратурата през квотата на ВСС. "КПКОНПИ не работи, Закон за съдебната власт няма. ВСС си стои в същия вид. Различното е "джуджетата", "чекмеджетата", "нотариусите", паралелното правосъдие. Това е резултатът от работата на това правителство", заяви Корнелия Нинова.

"В следващите дни и седмици ще изнесем пред вас анализ сектор по сектор и министерство по министерство какво е изпълнено от собствената им програма. Тя съдържа 80 законопроекта, от тях са приети 19, от които 8 са ратификации на международни споразумения. Ето това е резултата от това правителство", заяви Нинова. Тя бе категорична: "За нас в БСП изводът е: Оставка и избори 2в1".

Третото решение, което взето от Пленума днес е партийно и организационно. Пленумът взе решение за свикване на пълен цикъл отчети и избори на две организации – в София и Бургас.

"За София се наложи да вземем това решение поради неизпълнение от страна на Градския съвет на решение на Националния съвет. Това по нашия устав е задължително. Поради възникналото напрежение, ние даваме възможност на социалистите в БСП-София да решат какво ръководство да си изберат. НС не изключи и не наказа с отстраняване от длъжност. Дадохме възможност на социалистите да решат. Избрана е работна група, която ще ръководи този процес. Очакваме в следващите 2 месеца членовете на БСП София да се произнесат", заключи лидерът на БСП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK