БСП ще подкрепи само частите от Бюджет 2024, които са "в полза на хората"

Снимка: Infomreja.bg

"БСП на първо четене няма да подкрепи и трите бюджета"

Има ли БСП скрити договорки със "сглобката”?

Това попита Тошко Йорданов. Лидерът на левицата му отговори.

Политическият елемент: предложението за създаването на комисия представлява част от този рекет, който си организират участниците в сглобката, а някои партии им служат за параван. Знаете, че постоянно отлагат решения, за да си дадат време да си извиват ръцете и да си правят договорките, посочи Нинова. 

Тя припомни, че така е било с вота на недоверие: „Отложиха го 3 дни, за да се рекетират взаимно кой да задели от „Лукойл“. Така е сега, с бюджета на Здравната каса, който не се прие в комисия и се даде време – днес разбрахте за какво, докато се разберат за обществените поръчки и дали да има нови частни болници. Въпросът за подуправителя на Здравната каса също виси“, посочи лидерът на българските социалисти.

„В момента се рекетират един друг кой за кое ще отстъпи. Няма как БСП със своите гласове да бъде параван на нещо. Ние сме алтернативни и сме опозиция. Предложението за комисията „Йоловски“ е част от този сбор от рекет, който си причиняват един на друг – едните да притискат Кирил Петков да не изнудва не знам си кой, другите да искат комисия за МВР, защото министърът бил неудобен, третите да искат спортният министър да си ходи. Абсурд. Наши гласове за такова нещо  няма да дадем и един. Затова гласувахме въздържали се“, категорична бе за позицията на БСП Нинова.

„Юридическият елемент: вече поискахме изслушване на г-н Йоловски в антикорупционната комисия и такова беше отказано, защото има заведено досъдебно производство. И всички, които са участници в това досъдебно производство, нямат право да говорят другаде, освен в прокуратурата и в съда. Т.е. предметът на тази комисия е абсолютно кух. Дори и да я направят, дори и да дойде този господин и всички, които са замесени в казуса – те ще дойдат да ни кажат: не можем да говорим, защото сме подписали декларации, докато се води досъдебното производство. Тогава защо се прави всичко това – за да се изнудват един друг и да си решават частните, политически, корупционни и олигархични интереси. Затова започнах с аксиома – не си продаваме гласовете и не служим за параван на това нещо, което не знам вече как да нарека“, коментира Корнелия Нинова. 

Тя определи думите на ИТН, че Георги Свиленски бил поискал отмяна на комисията за машинното гласуване, като лъжа. „Аз бях на Председателски съвет. Г-н Свиленски обърна внимание на това, че комисията за машинното гласуване не заседава вече един месец, няма председател и Председателският съвет на Народното събрание трябва да реши какво да се прави. Комисията трябва да бъде свикана от Росен Желязков“, посочи лидерът на БСП и обърна внимание на думите на Георги Свиленски, че до този момент всички официални институции, от които е поискано становище – ЦИК, ДАНС, Информационно обслужване, не са дали и един ред становище на комисията. 

„Затова и той попита, кажете какво правим – официални институции отказват на парламента да дават информация, председателят на свиква комисията. Стои си някаква формална комисия, крайно време е Председателският съвет да се произнесе – как продължаваме оттук нататък. Решението е - Росен Желязков да изиска от тези официални институции становищата, вече по-твърдо и комисията да се свика от него в най-близко време след като се получат становищата“, посочи Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова заяви за евентуалното вето върху бюджета:

Неподходящо, може би, е най-леката дума. Вето върху бюджета означава да оставим държавата, хората, институциите, учители, болници без пари. Неприемливо е в тези тежки условия, несигурна обстановка и управление на тази сглобка, която всеки ден вреди на България -  да оставим цялата държава без бюджет. Не бива да се прави.

По-рано днес някои лидерите на партии коментираха Бюджет 2024. Нинова също се изказа по темата:

БСП на първо четене няма да подкрепи и трите бюджета - централният, на НЗОК и на ДОО, а между първо и второ ще подкрепи тези мерки, които отговарят на програмата им и ще направят свои предложения. Ще подкрепим увеличението на минималната работна заплата, вдовишките надбавки да се увеличат. Ще внесем предложение, например, младите хора до 26 г. да не плащат данък върху доходите на физическите лица и банките да бъдат обложени с 15% и да се сложи таван на таксите.

Тя бе категорична, че принципната позиция БСП е, че продажба на земеделската земя на България е абсурдно решение. „С всички сили ще се противопоставим на това. В бюджета за 2024 г. не е предвидена продажба. В 3-годишната прогноза за 2025 г. има предвидени такива приходи, записани като „други“. Какво стои зад това други – ще искаме министърът на финансите да обясни. Поводът да мислим, че това е земеделска земя ни дава становището на министъра на земеделието“, заяви Корнелия Нинова.

Борисов каза по темата, че не е редно да се продават плодородни земи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK