БСП с три сценария за кмета Камбитов

Снимка: БСП

През следващите няколко месеца до редовните местни избори през октомври Благоевград вероятно ще се управлява от временно назначен кмет. Това почти сигурно ще се случи, ако се спази законът. Това заявяват в свое обръщение до медиите и жителите на общината социалистите в града. Ето и цялата им позиция без редакторска намеса:

"Уважаеми благоевградчани, скъпи съграждани,

Според справка в Търговския регистър, между 25 септември и 3 октомври 2017 година, настоящият градоначалник Атанас Камбитов е бил вписан като управител и едноличен собственик на капитала на дружество „СТАРТ 2015“ ЕООД, ЕИК 203332045.

И в момента сайтът на търговския регистър показва същото. Член 41 на Закона за местното самоуправление и местната администрация гласи: “Кметовете на общини, на райони и на кметства, кметските наместници, заместник-кметовете на общини и на райони и секретарите на общини не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества”.

С влизането си в управлението на „СТАРТ 2015“ ЕООД през 2017 година, кметът Камбитов е нарушил Закона за местното самоуправление и следва да бъде отстранен от длъжност. За казуса е сезирана ОИК, която е изпратила писмо до Търговския регистър и ако тази информация бъде потвърдена, следва да спази закона и да отстрани градоначалника от позицията “кмет на Община Благоевград”.

През осемте години на неговото управление ние имахме своите политически различия, но в края на политическата кариера на Атанас  Камбитов искаме да му благодарим за службата и да му пожелаем добро здраве и семейно щастие. С нетърпение очакваме да се срещнем с новия кандидат на ПП ГЕРБ.

Това щеше да бъде нашата позиция в правова, европейска България в 2019 година. В България на ГЕРБ и Цв. Цв. обаче този филм за съжаление не свършва така. Ще си позволим да ви дадаем няколко алтернативни финала, един от които може да стане реалност съвсем скоро:

Сценарий 1: ОИК пита Търговския регистър и те казват, че няма такова нещо. Сриването на сървърите мистериозно е изтрило дружествените актове, нямаме информация този човек да е бил собственик на капитала на тази фирма. Това, че при проверка на документите на дружеството в сайта на ТР, се изписва грешка, говори че подобен сценарий може вече да е в ход. Ние обаче имаме скрийншотове на сайта, който показва името на собственика на фирмата - Атанас Станкев Камбитов.

Сценарий 2: ОИК пита ТР и устанояваи, че лицето Атанас Камбитов действително е било собственик на капитала на търговското дружество, но решава да не го наказва, защото:

- фирмата не е имала дейност много съмнително, за което в скоро време ще стане реч.

- срокът е бил само една седмица или

- просто така

Напомняме на ОИК, че и трите възможности са нарушение на Закона за местната власт. Законът проработи за ГЕРБ, когато бившият им депутат господин Цветан Цветанов си купи апартамент с частен асансьор на четвърт от пазарната цена.

Законът проработи за ГЕРБ, когато господин Камбитов се оказа с фирми с дългове за милиони през 2011 година, и все пак беше кандидат за кмет. Законът проработи за ГЕРБ, когато критериите на Националната програма за енергийна ефективност позволиха на Атанас Камбитов да обяви саниране в Благоевград на цени 20 пъти над пазарните и често с поръчки, на чиито критерии отговарят само определени фирми. Законът му пречи днес – да, без дейност, за една седмица господин Камбитов е упражнявал търговска дейност и следва да бъде отстранен от дейност. Законът е един и следва да се спазва.

Скъпи съграждани, всички ние, благоевградчани, сме наясно със злоупотребите с програмата за енергийна ефективност, наясно сме, че съвсем законно средства са се раздавали на близки на човека, изпълнявал длъжността “кмет” фирми. Наясно сме и че съвсем незаконно човекът си е влязъл в управата на дружеството през септмеври 2017-та и после е излязъл от нея.

Това означава, че човекът (независимо на кого е човек), трябва да бъде отстранен. Някак си сме наясно, че това може и да не се случи като се ползват горните сценарии. Наясно сме, че няма върховенство на закона в България, че пълзящата диктатура на ГЕРБ с незаконните апартаменти и вили е като змия - хапе най-силно, когато усеща надвисналата смъртна опасност.

Ако законът, който ясно постановява, че човекът, изпълняващ длъжността кмет на Благоевград, не бъде спазен, ние от БСП Благоевград ще използваме всички доказателства, които сме събрали, за да покажем на света, че България не е свободна европейска държава, а всъщност е държавата на мафията. С прискърбие ви съобщаваме за предстоящата смърт на свободните избори и бавната и мъчителна такава на върховенството на закона в нашия град.

Като човек уважаващ себе си, след първите публикации на този факт, би следвало да се извини на гражданите на Община Благоевград и да си подаде оставката като градоначалник „управлявал” два мандата.

И идва ред на избраниците на политическите партии, избрали най – достойните си и опитни юристи да ги представляват в ОИК – 2015 г. местни избори, които следва да кажат, е ли нарушение горепосоченото деяние извършено от г-н Камбитов по чл.. 41 и 42 / ал. 4 „ В тридневен срок от получаване на справката и на документите удостоверяващи обстоятелствата общинската избирателна комисия прекратява пълномощията на кмета”/, от ЗАКОНА ЗА МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ И МЕСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ.

Тези представители на политически партии в голямата си част и сега са членове на РИК – Благоевград, които следва да осигурят избори без нарушения на изборния закон за честно избиране членове на Европейския парламент, това ще проличи от решението което ще вземат след броени дни по казуса „Камбитов”.

Общински съвет на БСП-Благоевград

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK