БСП с жалба до ОИК-Благоевград: Кандидат-кмет използва сградата на общината за предизборни срещи

Снимка: ГЕРБ

Член 182, ал.1 от ИК забранява предизборна агитация в държавни и общински учреждения

БСП депозира жалба в Общинската избирателна комисия в Благоевград за системно нарушаване на правилата за провеждане на предизборна кампания от страна на кандидата за кмет - Атанас Камбитов. 

"Съгласно чл. 182., ал.1 от Изборния кодекс „Не се допуска предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала. Г-н Камбитов системно нарушава цитираната забрана, като използва сградата на Община Благоевград, в частност Зала №5 за провеждане на своята кампания", се казва в жалбата.

От БСП посочват, че в местните регионални медии многократно бе публикувана информация за подписвани от въпросния кандидат-кмет декларации за сътрудничество с различни политически формации, които също са регистрирани за участие в "Местни избори 2019", като изброяват и конкретни примери:

* На 07.10.2019 г. в Зала №5 на Община Благоевград е подписана декларация за сътрудничество между кандидата за кмет на Община Благоевград, Атанас Камбитов, и Местна коалиция ЕНП (ЕНП, СДС, БДО), представлявана от кадидата за общински съветник и водач на листата - Радослав Тасков;

* На 08.10.2019 г. в Зала №5 на Община Благоевград е проведена предизборна среща между кандидата за кмет на Община Благоевград, Атанас Камбитов, и кандидати за общински съветници от листата на „Обединен блок на труда – Български лейбъристи”;

* На 09.10.2019 г. в Зала №5 на Община Благоевград е подписана декларация за сътрудничество между кандидата за кмет на Община Благоевград, Атанас Камбитов, и Коалиция „Обединена социалдемокрация (ПП”ОСД” и ПП”ЗНС”), представлявана от друг кандидат за общински съветник и водач на същата листа - Христо Ковачки;

* На 09.10.2019 г. в Зала №5 на Община Благоевград е подписана декларация за сътрудничество между кандидата за кмет на Община Благоевград, Атанас Камбитов, и КТ „Подкрепа”, представлявана от председателя Димитър Марчев;

* На 11.10.2019 г. в Зала №5 на Община Благоевград е подписана декларация за сътрудничество между кандидата за кмет на Община Благоевград, Атанас Камбитов, и ПП ”АБВ”, представлявана от кандидата за общински съветник и водач на същата листа - Владимир Елезов;

* На 11.10.2019 г.  в Зала №5 на Община Благоевград е подписана декларация за сътрудничество между кандидата за кмет на Община Благоевград, Атанас Камбитов, и „Обединен блок на труда – Български лейбъристи” чрез кандидата за общински съветник и водач на същата листа - Констанца Рупова;

* На 17.10.2019 г. пък в Зала №5 на Община Благоевград е подписан Меморандум за сътрудничество между Община Благоевград чрез вр.и.д. кмет Иво Николов и изпълнителния директор на „Индустриални зони” АД. На проведената работна среща участие е взел участие и кандидатът за кмет Атанас Камбитов, който  уж „неофиционално” бил благодарил за доверието и обяснил какво е забавило изграждането на Индустриални зони до този момент, но в същността си това е предизборна изява на Камбитов.

"Считам, че с гореописаните действия кандидатът за кмет Атанас Камбитов и останалите кандидати за общински съветници, участвали в подписването на декларации за сътрудтичество по време на предизборната кампания на "Местни избори 2019 г." грубо се нарушава забраната, визирана в чл.182, ал.1 от Изборния кодекс", твърди в жалбата си упълномощеният представител на БСП - Ваня Маникатева.

Тя допълва, че ползването от горепосочените кандидати на Зала №5, намираща се в сградата на Общинската администрация, та дори и след евентуално заплащане на наем за целта е недопустимо и нарушава Изборния кодекс, тъй като нормата на чл.182, ал.1 от ИК е императивна и не съдържа каквито и да било условности.

"Предвид гореизложеното, Ви моля, след като извършите проверка по изнесените в жалбата обстоятелства и се уверите в основателността й, да вземете решение, с което да задължите кандидата за кмет Атанас Камбитов и гореизброените кандидати за общински съветници да преустановят нарушаването на горецитираната забрана, както и да им бъде наложена съответната административна санкция, съгласно разпоредбите на Изборния кодекс", пише още в жалбата си до ОИК-Благоевград, Ваня Маникатева.

Към документа тя е приложила и публикации в месен сайт, придружени със снимков материал, от който е видно, че тези предизборни мероприятия са проведени именно в Зала №5 на Община Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Избирател22:00 - 20.10.2019
Доколкото знам зала 5 е за обществено ползване, а комунистите ако не се направят на интересни няма да са те. Както зала, в която се провеждат събранията на общински съвет, щом си плащаш наема, ползвай. Нищо незаконно не виждам, освен немощ от страна на опозицията на Камбитов. Ама толкова си могЪт.
Ивайло21:30 - 20.10.2019
Злобеят комунистите гадни,Ванче ходи се скрий некъде
Възмутен21:29 - 20.10.2019
Тия от БСП се дрогират
гражданин07:49 - 19.10.2019
Тоя Цървул,толкова много си е повярвал,че законите за него Няма

FACEBOOK