БСП претърпя крах в Благоевград, Милан Богдански напусна щаба насълзен

Кандидатът на БСП в Благоевград - Милан Богдански, се нареди на четвърто място по брой гласове на местните избори, снимки: Infomreja.bg

БСП претърпя поредна тежка загуба на местните избори в Благоевград. Столетницата е четвърта политическа сила в областния град, сочат окончателните данни на Общинската избирателна комисия. 

Досегашният градоначалник Атанас Камбитов от ГЕРБ спечели кметския вот от раз, след него се нарежда Владимир Елезов от Коалиция "ЕКИП - АБВ, НДСВ, ОБТ" с 10,47 %, трети изненадващо е бившият заместник-кмет и дългогодишен училищен директор - Валери Смиленов от ПП "Зелена партия" с 10,37 %. 

Кандидатът на левицата Милан Богдански е четвърти. За него са гласували едва 10,10 %.

Разочарован, снощи провалилият се кандидат-кмет на левицата е напуснал щаба огорчен и със сълзи на очите. Днес цяла сутрин той не отговаряше на мобилия си телефон.

"Резултатите са слаби, тепърва ще ги анализираме", в типичен стил коментираха пред ИНФОМРЕЖА и двамата лидери на БСП в оставка - областният Юлиян Гошев и общинският д-р Владимир Пандев. 

Гошев изтъкна убедителната победа на Владимир Москов от БСП, който си спечели шести мандат начело на община Гоце Делчев. Отбеляза и добрия резултат на канидат-кмета на Кресна - Николай Георгиев. 

Призна обаче, че на всички други места в региона социалистическата партия е претърпяла пълен провал. 

Вместо да коментират откровено ниския изборен резултат, от ръководството на партията в Благоевград започнаха да си прехвърлят топката.

"За резултатите в Благоевград питайте общинския председател Владимир Пандев", препоръча Гошев, като посочи, че в тези избори Областният съвет е имал по-скоро координираща роля. 

"Продължавам да твърдя, че нашата предизборна програма беше най-добра за управлението на Благоевград. Но, за съжаление, на тези избори предизборната технология не включваше платформа и екип, който да я реализира, а криминални прояви. БСП не е купувала гласове, а заложи на идеология", подчерта д-р Пандев. Нито един от двамата обаче не обяви кой ще поеме отговорността за срамното представяне на Милан Богдански. Вместо това те се измъкнаха с дежурното извинение, че тепърва ще анализират резултата. Кандидат-кметът на БСП също предпочете да се скрие и отказа открито да коментира представянето си.

Дали Милан Богдански е бил правилният избор за кандидат-кмет, също предстоят анализи в БСП.

Факт е обаче, че преди вота Богдански не бе особено популярен в Благоевград, а скромната кампания на социалистите не успя да го наложи не само сред своите симпатизанти, но и сред жителите на града. 

В партията не са тайна и лагерите около двамата лидери, които така и не успяха да сплотят червените редици. Скандали белязаха и последните парламентарни избори, на които БСП не излъчи единна кандидатура за народен представител и Михаил Миков спусна недолюбвания от местните социалисти Кристиан Вигенин. 

В средите на БСП се говори, че заради разочарованието от лидерите на партията немалко социалисти са дали наказателен вот за Богдански и са подкрепили другия ляв кандидат-кмет Владимир Елезов.

 

Общинският лидер на БСП д-р Владимир Пандев, депутатът Кристиан Вигенин и кандидат-кметът на БСП Милан Богдански, снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Аз15:13 - 26.10.2015
оставка на пандев, гошев и на всички стари муцуни
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK