БСП предлага да се намали депутатската заплата

Снимка: Ладислав Цветков

Внесохме предложение заплатата на депутатите от 3540 лв. да се намели на 2976 лв. - става въпрос за справедливост и равни права в България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от bTV.

Възнгражданията да се понижат от сегашните 3540 лв. на 2976 лв., поясни тя и допълни, че БСП иска тази заплата да е фиксирана сума, която няма да се увеличава до края на парламента, колкото и да расте средната за страната.

„Тази промяна ще се отрази на още 19 органа в страната. Това е политическият и административен елит в страната, чиито заплати зависят от тези на депутатите“, заяви Нинова.

Левицата предлага още депутатите да почиват на официални празници и през август. Няма да се пипат 2/3 върху възнагражденията на депутатите, които са за разходи на парламентарните групи, но върху тях ще бъде упражняван по-строг контрол.

Според Нинова това не е популизъм, а е отговор на очакванията на хората.

Иначе денят на депутатите започна с нови нападки в пленарната зала. Те бяха предизвикани от вчерашната декларация на социалистите в началото на парламентарния сезон и скандала около допуска в НС на протестиращи хора с увреждания.

В декларация от името на ГЕРБ лидерът Нинова бе атакувана за пореден път заради приватизацията на "Техноимпекс" и "Булгартабак", политическата й биография и заявеното вчера намерение да бъдат премахнати депутатските привилегии и преразгледани заплатите, предаде БТА.

Изказването си Спас Гърневски (ГЕРБ) започна с констатацията, че Нинова вчера, представяйки приоритетите на групата си за новата пленарна сесия, дори не е направила "плахи опити да се разграничи от безспорните успехи на управляващата политическа партия ГЕРБ и нейните коалиционни партньори и във вътрешен, и в международен аспект". Това провокира отрицателната реакция на депутатите от БСП.

Гърневски припомни, че в 41-то НС ГЕРБ е наложил мораториум върху нарастването на депутатските заплати, а в 42-то НС, когато левицата управлява, практиката не е продължена.

От ляво го посъветваха да смени текста на декларацията или тя да бъде разпечатана и раздадена на депутатите да си я четат, вместо да я слушат всяка седмица.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK