БСП пред Радев: Готови сме за диалог, но не и с ГЕРБ и ДПС. Премиерът трябва да е от ПП

Снимка: Президентство

Консултациите при президента Радев и вицепрезидента Илияна Йотова

Страната ни е изправена пред редица предизвикателства и наред с положителната статистика, която идва от Брюксел за индустриалното производство България, има и редица други предизвикателства. Нямаме дългосрочен договор за доставка на газ, което неминуемо ще повлияе в перспектива върху способностите, възможностите на нашия бизнес като конкурентоспособност. Очаквам и редица решения, които да се случат по важни теми, които пряко касаят живота, здравето на българските граждани, тяхната безопасност. БСП през годините е била неведнъж част от управлението на страната, така и днес, и то с важни ресори и мисля, че няма нужда изобщо да дискутираме какво означава в разгара на кризата страната да остане без парламент. Българските граждани разчитат политиците да влязат в диалог и разбирателство, да има компромиси, за да могат да бъдат решавани техните неотложни проблеми. В същото време партиите дори и вътре в управляващата коалиция продължават да чертаят разделителни линии, затова и задачата на политическата партия, която ще получи трети мандат, е наистина много сложна.

Това заяви Румен Радев като домакин на четвъртите по ред за деня консултации – с БЕС за България и лидерът на партията – Корнелия Нинова.

Вицепремиерът в оставка каза:

Това правителство става България финансово стабилна и с рекорден ръст в индустриалното производство от 20%, което ни поставя на първо място в Европейския съюз за пръв път в изтеклите шест месеца. Ние бяхме социалния стълб на управлението и с удовлетворение от нашата работа споделяме, че 22 милиарда лв. стигнаха до над 5 милиона българи в различна степен на подкрепа на домакинства, на млади семейства, на пенсионери, на работници.

Декларираме нашата готовност, ако решите третия мандат да бъде връчен на БСП за България, да положим усилия да проведем разговори с колегите, за да гарантираме работещ парламент и стабилно правителство. За нас основата на тези разговори трябва да бъде програмата, която изработихме само преди седмици с ПП и Демократична България.

Ние заложихме три приоритета - да продължим да бъдем в социалната партия в правителството, която да поставя на първо място социалната политика, и в програмата са разписани мерки в подкрепа а младите семейства, преизчисляване на пенсии, безплатни лекарства и учебници. За нас е важна безкомпромисната борба с модела на управление на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Трябва да продължи категорично като партия да водим борба вече шеста година. Адекватната социална политика е начин за спирането на кражбите на течовете, на корупцията в редица сфери от обществения живот.

Не бихме преговаряли с ГЕРБ и ДПС. Бихме поставили на масата програмата и да разговаряме с партньорите ни от досегашната четворна коалиция.

Премиерът трябва да бъде излъчен от ПП - те са първата политическа сила. Предпочитаме политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност. Чакат ни сериозни изпитания през есента и зимата.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK