БСП поиска касиране на изборите за общински съветници в Кюстендил

снимка: infomreja.bg, архив

Касиране на изборите за общински съветници в Кюстендил поискаха от БСП и кандидатите за съветници Асен Динчев и Ангел Ангелов на днешното поредно заседание на Административен съд. Днес съдът разпита двама свидетели и бе приета справка от ОД на МВР- Кюстендил, за срокът на валидност на 11 лични карти.

Адвокат Мая Шишкова каза, че е налице нарушение на тайната на вота, като бюлетините, с които е гласувано са прозрачни. По думите й в секция № 93 в село Коняво не може да бъде установен вота на гласоподавателите, тъй като там няма подписи и липсват ЕГН- та на хората упражнили вота си. В тази секция има 706 избиратели, който могат да променят значително разпределението на съветниците. Тя допълни още, че по време на делото бяха открити и бюлетини, които от недействителни, бяха приети за действителни.

По време на заседанието ищеца Ангел Ангелов поиска да бъдат включени нови доказателства, като да бъдат разпитани председателят и секретарят на Общинската избирателна комисия за липсата на изборни документи от различни секции. Съдия Даниела Петрова отхвърли исканията на Ангел Ангелов, като заяви, че представените гласови и писмени доказателства са достатъчни за вземането на решение от страна на съда, което ще стане на открито заседание на 9 декември от 11 часа.

На 9 декември Административен съд Кюстендил ще излезе с решение по делото за касиране изборите за кмет в община Кюстендил. Делото е заведено от БСП, а адвокатът им - Мая Шишкова поиска изборите да бъдат касирани, заради многобройните нарушения на изборния кодекс. Като аргументи тя изтъкна установените  нарушения в секция 93 в село Коняво, прозрачността на бюлетините, по-ранното приключване на изборния ден, въпреки че пред секциите е имало желаещи да гласуват. Тя изтъкна и липсата на протоколи от  78 секционни комисии,  както и доказаното вече изнасяне и попълване предварително на бюлетини пред секциите.

Адвокат Нели Икономова, която представлява кмета Петър Паунов, заяви че няма основания вотът за избор на кмет да бъде признат за недействителен. Според нея представените доказателства не са достатъчни, за да се приеме че вотът на избирателите в Кюстендил е подменен. Тя апелира Административен съд да потвърди решението на ОИК за избор на кмет в община Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//