БСП настоява министър Тагарев да бъде изслушан в Комисията по отбрана

Снимка: БГНЕС

Според депутата Кристиан Вигенин се подготвя създаване на военен център на НАТО в Ямбол

БСП настоява министърът на отбраната Тодор Тагарев да бъде изслушан от парламентарната Комисията по външна политика и отбрана относно военната сигурност на страната, съобщава БНР. 

От БСП задават няколко въпроса на военния министър, свързани с разширяването на военното присъствие на НАТО в България. 

Според депутата Кристиан Вигенин се подготвя създаване на военен център на НАТО в Ямбол. Преди около 2 седмици министър Тагарев опроверга тези твърдения като заяви, че няма план за откриването на многофункционален щаб на НАТО в близост до Ямбол. Вигенин посочи:

"И тогава, и към днешна дата няма отговор на въпроса как увеличеното присъствие на сухопътни сили в България засилва сигурността на България, имайки предвид, че България все пак няма сухопътна граница нито с Беларус, нито с Русия, за разлика от страните, в които това присъствие вече беше разширено. Освен това, не ни е ясно и към момента какви са реалните оценки на министъра за заплахите в Черно море, защото и тази сутрин той заяви, че възможностите, способностите на Русия в Черно море са намалели, потенциалът им е по-нисък и не счита, че има пряка заплаха. В същото време се планира от страна на НАТО и наши съюзници разширено присъствие, военноморско, на НАТО в Черно море. Защо това се налага, какви са причините и как това, отново да кажа, засилва нашата сигурност?".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//