БСП и партията на Бареков с равен резултат в Пиринско

снимка: infomreja.bg, архив

ГЕРБ спечели вота на избирателите в Пиринско. Това показват окончателните резултати от проведените вчера избори за Европейски парламент. За партията на Бойко Борисов са дали гласа си 29 791 жители на областта или 28,67 на сто от избирателите.

Победата бе отпразнувана още снощи в предизборния щаб на ГЕРБ, където областният лидер Даниела Савеклиева и кандидатът за евродепутат Андрей Новаков гръмнаха бутилка шампанско.  

Все още не е ясно дали младият претендент за място в европарламента, който е 7-и в листата,  ще започне работа в Брюксел. Очаква се ЦИК да се произнесе за спорния мандат до края на деня, когато всички протоколи се обработят на 100 %. Единият вариант е той да е в полза на ГЕРБ и Новаков, а другият - да отиде за човек на ДПС.

Втора политическа сила се оказва Движението за права и свободи, получило 24,50 % подкрепа.  Изборният резултат за ДПС не е изненада. Традиционно партията на Местан бележи добри резултати в Гоцеделчевско, където и на тези избори е събрала най-много гласове.

Любопитна подробност е, че в сравнение с евроизборите през 2009 г., сега движението е увеличило поддръжниците си с цели 6 процента. Анализаторите отдават този факт на засиленото влияние на партията в региона,  многото кадрови назначения на властови позиции и не на последно място заради избора на Муса Палев за областен управител.

Изборните резултати за Коалиция за България не се различават от тези в страната. Столетницата бележи съкрушителна загуба и в Благоевградска област, като се нарежда на трето място по брой гласове.

За сметка на нея новото явление на политическата сцена – „България без цензура“ на Николай Бареков, жъне небивал успех в Пиринско. Формацията може да се поздрави с 16 211 действителни бюлетини или само с 612 по-малко от тези за Коалиция за България.

Реформаторският блок е получил доверието на 4291 избиратели, неуспелият проект на президента Георги Първанов АБВ – 3198, за Атака са гласували по-малко от 2200 души в цялата област.

Тазгодишните евроизбори ще се запомнят и с ниската избирателна активност. До урните отидоха едва 37, 80 на сто от имащите право на глас в региона.

 

КОМЕНТАРИ

зж18:22 - 27.05.2014
Какви са резултатите в община Сатовча
bbn11:00 - 27.05.2014
в хаджидимово 95 процента са гласували за БСП.в хаджидимово са идиоти селяни със самочуствие загубеняци.
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK