Брезница с най-много новородени от селата в Гоцеделчевско

снимка: infomreja.bg, архив

670 са новородените в Гоцеделчевско през 2012 г. Появилите се на бял свят бебета в МБАЛ „Иван Скендеров“ са 605. Гоце Делчев се е увеличил със 188 жители, от които 97 момичета и 91 момчета.

От селата в общината първенец по новородени бебета е най-голямото населено място – Брезница. Там през миналата година са се родили 39 бебета. Новородените в Корница са 20, в Лъжница – 18, в Мусомища – 17, в Буково – 13, в Господинци и Баничан – по 8, в Борово – 7.

Общо в селата в община Гоце Делчев са се родили 130 бебета, от които 70 момчета и 60 момичета.

На деца, родени в чужбина са пресъставени 60 акта за раждане. От тях 8 са за града, като страните, от които са пресъставени актове са Гърция, Ирак и Португалия.

В кметствата на общината са пресъставени 52 акта от Турция, Португалия и Великобритания. През изминалата година в общината са се родили две двойки близнаци – едните в града, а другите в село Брезница. Пресъставен е акт за раждане на близнаци и от Португалия.

С декларация за бащинство, в случаите когато родителите нямат сключен граждански брак, са припознати 30 деца в Гоце Делчев и 45 на територията на цялата община.

През изминалата 2012-а година са сключени 120 граждански брака в Гоце Делчев. От тях пресъставените актове от чужбина са 24, като най-голям е броят им от Турция – 13. Има пресъставени актове за сключен граждански брак от Египет, Ирак, САЩ, Великобритания, Португалия и други държави.

Сключените бракове в кметствата на територията на общината са 31 на брой. В селата Баничан и Борово през 2012-а няма нито един сключен брак, в село Господинци те са 3, в Буково – 6, в Брезница – 13, в Корница – 4, в Лъжница – 3, а в Мусомище – 2.

Общият брой на сключените бракове на територията на цялата община е 151. Любопитна подробност е, че през миналата година за първи път е сключен граждански брак с израелски гражданин.

Продължава практиката, по желание на младоженците, браковете да се сключват в ресторантите. През 2012 г. се наблюдава тенденция за повишаване броя на гражданските бракове, които се сключват в тесен семеен кръг. Въпреки това големите и пищни сватби все още са по-предпочитани.

Съставените актове за смърт в регистрите на Гоце Делчев са 283. От тях починалите жители на града са 215, на село Баничан – 7, на Борово – 10, на Брезница – 24, на Буково – 6, на Господинци – 7, на Делчево – 3, на Корница – 11, на Лъжница – 7 и на Мусомище – 17.

Общият брой на починалите на територията на общината е 307 души, като от тях жители на Гоце Делчев са 215, а на кметствата – 92.

Средната възраст на починалите е 65 години, като основните причини за смъртта са инфаркт, мозъчен инсулт и онкологични заболявания.

Данние показват, че за изминалата година в Гоце Делчев за пореден път се отчита отрицателен прираст на населението. 

Броят на родените деца е 188, а на починалите жители на града – 215, които са с 27 повече на брой от новородените. За община Гоце Делчев обаче отчетеният прираст за 2012 г. е положителен. Родените са 318, а починалите - 307.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK