Брекзит: настъпи моментът за изясняване на позицията на Обединеното кралство

Снимка: Dnevnik

След отхвърлянето на Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство и политическата декларация в Камарата на общините на Обединеното кралство вчера вечерта, правителството и парламентът на Обединеното кралство трябва да уведомят ЕС зад какво стои позитивното мнозинство и какви отношения те искат с Европейският съюз, подчертаха евродепутатите.

Споразумението за оттегляне е най-добрият и единствен възможен компромис в рамките на поставените от Обединеното кралство „червени линии“, подчерта главният преговарящ на ЕСМишел Барние. То позволява правна сигурност там, където Брекзит създава несигурност. ЕС няма да приеме установените насоки да бъдат разводнени, нито по отношение на мирния процес и границата на остров Ирландия, нито по гражданските права, добави Франс Тимерманс от името на Европейската комисия.

Координаторът на ЕП за Брекзит Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия) призова за междупартиен диалог в Обединеното кралство с цел установяване на позитивно мнозинство за излизане от безизходицата и евентуално предефиниране на „червените линии“ на Обединеното кралство. Той подчерта, че промени в позицията на Обединеното кралство могат да позволят по-дълбока бъдеща връзка между Обединеното кралство и ЕС.

Напускане без сделка не би било в интереса на никого, отбелязаха евродепутатите. ЕС ще засили подготовката и планирането на извънредни мерки с държавите членки и с ЕП, добави Мелания Чиот от името на Румънското председателство на Съвета на ЕС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK