Бразилия обяви тридневен траур в памет на жертвите на коронавируса

Снимка: БГНЕС

Вирусът е отнел живота на повече от 100 хиляди жители на южноамериканската република

Сенаторът Дейви Алколумбър нарече 8 август – ден, в който смъртността от коронавирус в Бразилия надхвърли 100 000 души - "един от най-черните дни в съвременната история на страната".

Националният конгрес (парламентът) и федералният върховен съд на Бразилия обявиха траур за починалите в резултат на пандемията, причинена от коронавирусната болест, отнела живота на повече от 100 хиляди жители на южноамериканската република.

Това гласят публикации на уебсайтовете на най-висшите законодателни и съдебни органи в страната.

"Страната ни никога не се е срещала трагедия с такъв мащаб. 100 хиляди души, всеки от които има име, професия, планове и мечти. 100 хиляди души, без съмнение, оставили своя отпечатък върху този свят и в живота на другите. От името на законодателната власт и върховният съд изразявам дълбока скръб и съчувствие към близките и приятелите на всеки от 100-те хиляди починали. В знак на солидарност и в памет на всеки от 100-те хиляди починали обявяваме три дни национален траур" - се казва в изявление на председателя на най-висшата съдебна инстанция Диас Тофоли.

Обществената позиция на ръководителите на съдебната и законодателна власти в Бразилия по въпроса за противодействие на пандемията противоречи на отношението на президента на страната Жаир Болсонаро към този проблем. Бразилският лидер, който наскоро се зарази с коронавирус, все още смята, че инфекцията не е опасна за хората под 60 години.

Бразилия, където първият случай на коронавирусна инфекция беше потвърден на 26 февруари, се нарежда на второ място в списъка на страните с най-голям брой заразени и жертви след САЩ. Според официални данни в събота в страната са регистрирани 3,012,412 заразени, а 100 477 души са загинали. /БНТ/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK