Братя Галеви плащат по 4 000 лева за изречени обидни думи

снимка: Нора Василева, infomreja.bg

Троен състав на Кюстендилския окръжен съд, с председател съдия Диана Данаилова, и членове, съдия Йоланда Цекова и прекратиха наказателното производство срещу дупничанитe Пламен Галев и Ангел Христов, по делото за обида, водено срещу тях от Милен Попов и Методи Стойнев. Освобождаването от отговорност е заради изтеклата тригодишна давност по процеса, но в гражданската част на делото дупнишките бизнесмени, станали популярни като „Братя Галеви”, бяха признати за виновни. Галев и Христов трябва да заплатят по 2 000 лева, всеки за нанесени неимуществени щети на Методи Стойнев и Милен Попов.

Съдът призна Пламен Галев за виновен в това, че е подкрепил думите на Ангел Христов, изречени срещу частните тъжители, а именно, че са „идиоти и циркаджии”. Според съда с това е унизена честта и достойнството на тъжителите, като обидата е разпространена посредством електронна медия.

Присъдата подлежи на обжалване в частта, в която е прекратено наказателното производство. В останалата част присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване. По делото, което е с тригодишна история, са проведени 20 заседания в Районен съд – Дупница, както и осем заседания в Кюстендилския окръжен съд.

Малко съм изненадан от осъдителната присъда, постановена от КОС по отношение на Пламен Галев, но го отдавам изцяло на европроверката, която тече в момента в съседната зала на съда в Кюстедил, каза адвоката на двамата ищци – Антон Сираков. Иначе с огорчение признавам, че изглежда обидата в национален мащаб в България струва две хиляди лева.

На толкова се оценява политическия престиж на двама души, които са се определили да се борят срещу статуквото. А иначе това статукво не удовлетворява никого от нас и това се доказва от последните протести, обхванали България, каза още адв. Сираков.

Милен Попов и Методи Стойнев обявиха, че категорично ще съдят България пред съда по правата на човека в Страсбург. Причината за това тяхно решение е, че делото им не е разгледано в разумни срокове и това е нарушение на европейската конвенция за правата на човека и основните граждански свободи, обясни Методи Стойнев.

По делото срещу Пламен Галев и Ангел Христов, което е с тригодишна история, са проведени 20 заседания в Районен съд – Дупница, както и осем заседания в Кюстендилски окръжен съд показва справка в архивите на съда.

„Няма наказателна отговорност срещу двамата дупнишки бизнесмени, но има гражданска отговорност. Според мен съда дава възможност на Галев и Христов да се измъкнат с плащане. Ако съда наложи глоба, тя също има само финансово изражение, но остава в картона за съдимост за цял живот, че дадения човек е понесъл наказателна отговорност, глобата е наказателна отговорност. Но в този случай, техните картони ще бъдат пределно чисти”, обясни адв. Сираков.

Нашите претенции не бяха за обогатяване с пари, но само това получихме, което на практика е нищо, обясни защитника на Попов и Стойнев. Претенциите ни бяха да бъде порицано едно противоправно поведение, да бъде изяснен на обществото облика на двама души, които ръководят обществено – политическите процеси в един не малък град. Точно това не беше защитено от съда. И аз ще си позволя да коригирам по – младия си колега, Милен Попов, само като терминология. Той не съди България, той съди сегашната държавна администрация в Страсбург, а това не е едно и също.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//