Двама бивши и един настоящ кмет се борят за стола в Дупница

Снимка: Infomreja.bg

Това са досегашният кмет – Методи Чимев, Първан Дангов и д-р Панчо Панайотов

Трима кандидати за кмет са дали заявка за участие в есенната надпревара в Дупница.

И тримата – вече са били на кметския пост. Известни са с левите си или десни убеждения, познати са в региона и страната.

Това са досегашният кмет – Методи Чимев, Първан Дангов и д-р Панчо Панайотов.

Досега Дупница е имала общо 71 управници, 12 от които са от 1944 до 1989 година. Историята на кметското ръководство се слави с имено на само една дама – Теменужка Павлевчева. Тя е управлявала в периода между 1969 и 1971 г.

Първият кмет е Величко Хаджиангелов, управлявал града непосредствено след Освобождението – от март 1878-а до 1879-а. 

8 души са били начело на Дупница след Промените.

Първият демократично избран кмет е Кирил Единаков  (1989-1990), след него - Костадин Сиджимков (1990- 1991).

Два мандата на кметския пост поема д-р Панчо Панайотов.

От 1991 до 1997 д-р Панайотов е издигнат като кандидат на СДС. Много критици, анализатори и граждани на Дупница определят двата последователни периода на управление на Панайотов като „златното време за Дупница“

Той решава проблема с водоснабдяването, като прави допълнителни водохващания и връзва язовир „Калин” към водопреносната мрежа на Дупница, за да се ползва при голяма суша. Негова е идеята за питейна вода да се ползва и язовир „Дяково”, което фактически генерално решава водната драма.

Д-р Панайотов остава в историята не само на Дупница, но и на цялата демократична общност в страната с участието си в протестите по време на Жан-Виденовата зима – 1997 г. Изградени са така наречените „дупнишки барикади“, които в продължение на дни блокират Е-79 и влаковия транспорт.

Негово дело е и премахването на паметника на Станке Димитров и е изграден фонтан. Промените в Дупница не спират до тук. Социалистическите блянове и почести са минимизирани с това, че Панайотов връща преименува града на Дупница, който до тогава носил името на Станке Димитров, наричан от всички в региона „Станкето“. Имената на улиците и площадите също са променени.

По негово време обаче започва и приватизацията, с която се ликвидират предприятията, който сам по себе си процес е в национален план.

Панайотов се слави с две качества – изключителна, дори брутална откровеност и „липса на лъжа“ в думите му. През последните години като лекар от екипа на Спешната помощ в Дупница Панайотов публикува във Фейсбук профила си редица политически коментари, както и такива, свързани със здравеопазването и културата. Той е последван от множество потребители.

Именно чрез социалната мрежа Панайотов направи видео обръщение към всички, в което обяви кандидатурата си за избори ’23.

В кариерата му е записано не само делото му като кмет. През 1997 той става депутат от ОДС. След три години подава оставка като такъв.

Опонент в надпреварата за кметския пост на Панайотов ще бъде Първан Дангов. Той е заемал вече „удобното кресло“ на Община Дупница в периода 2003-2007.

Дангов е издигнат от БСП.

Между Панайотов и Дангов Дупница е ръководена от д-р Пламен Соколов  (1997 -1999) и арх. Асен Пилев (1999-2003). А след Дангов общината е поета от Атанас Янев (2007- 2011.

И така стигаме до третия кандидат, настоящ кмет от 2011 насам - Методи Чимев или най-дълго управлявалият кмет на Дупница. Той се кандидатира за 4-и пореден мандат.

Той е кадър на ГЕРБ и до днес. На номинационно събрание на местната структура на ГЕРБ, Чимев е издигнат безапелационно като кандидат.

Не са ясни и кандидатите на останалите парламентарно представени сили като ПП и ИТН. Настрана е ДПС, което няма влияние в региона.

Всичко за предстоящите местни избори - подготовката за тях, кандидатите и техните послания, следете в страницата ни
https://www.facebook.com/infomrejanews

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//