Криминалистът Ботьо Ботев е притеснен от обясненията на бащата на малкия Александър. Има някои нелогичности с житието и битието на бащата и неговото здравословно състояние. Трябва прецизно да се оценяват и проверяват фактите. Доста късно е подадена информация към органите на реда, коментира Ботев пред БНТ.

"Това дете, в тази обстановка, в която е изчезнало, би трябвало да се предполага, че не се е отдалечило много съществено от района, в който е изчезнало", коментира той. При толкова дълъг период от време, ако това дете не е приютено някъде, най-вероятно може да излезе с трагичен резултат. Ботьо Ботев се надява детето да бъде намерено, но лично той се съмнява, че няма добре да свършат нещата. Намирането на каквито и да било обстоятелства, дори и на труп ще даде отговор на много въпроси.

Изчезването на детето се е случвало и друг път, но това би трябвало да има по-голяма сериозност на общуването и контактуването с детето. От психологична гледна точка бащата спокойно и обосновано обяснява ситуацията, но това би трябвало да се вземе предвид при изясняването на определени факти и обстоятелства, изтъкна криминалистът.

Ботев обясни, че не може да се каже, че едно изчезване е свързано без никакви следи, а въпросът е да се фиксират обстоятелствата, при които е изчезнало детето. Той е наясно с проблематиката, тя е трудна дейност, понякога и подценявана. Действително в практиката има подобни случаи, било с деца или хора, при които има съмнения, че са били убити.

По думите му вижда се спонтанно отприщване на гражданската реакция по отношение на търсенето на малкия Александър. Това е изключително полезно, важно, осъзнато и тези хора заслужават една изключителна благодарност.

Ботьо Ботев посочи, че е трудно да се прави отстрани оценка на проблематиката, но когато се провеждат такива масирани предприятия, трябва организационно да са подготвени много добре. Фактът, че не се е стигнало до резултат не значи, че нещата не се вършат правилно и организирано.