Босна и Херцеговина очаква да стане кандидат-член на ЕС по време председателство на България на Съвета на ЕС

Снимка: БГНЕС

Босна и Херцеговина очаква да получи статут на страна кандидат за член на ЕС по време на предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, започващо от началото на 2018 г. Това заяви председателстващият Съвета на министрите на БиХ Денис Звиздич на пресконференция с българския премиер Бойко Борисов, предаде специалният пратеник на БГНЕС от Сараево Пламен Йотински.

Преди ръководителите на двете правителства да застанат пред микрофоните министрите Ивайло Московски и Исмир Юско подписаха споразумение за изменение на Спогодбата между българското правителство и Съвета на министрите на Босна и Херцеговина за международни автомобилни превози на пътници и товари.

Документът има за цел да насърчи сътрудничеството в областта на автомобилния транспорт между двете държави. Прилагането му ще намали ограниченията по маршрутите на българските камиони, ще доведе до общото намаляване на експлоатационните разходи и възможности за коопериране между превозвачите на основата на търговски и пазарни споразумения и бизнес правила. Звиздич каза, че на посещение в Сараево са „едни наши истински приятели“ и изрази желание БиХ и България да продължат заедно да работят по проекти, които са важни за Западните Балкани.

Премиерът на БиХ отбеляза незадоволителното равнище на икономическите взаимоотношения между нашите две страни и също така отбеляза, че с Борисов са обсъдили недостатъците, съществуващи по отношение на транспортната инфраструктура. Той изрече и предположението, че е възможно осъществяването на въздушна линия София-Скопие-Сараево при потенциално обсъждане на тази перспектива със заинтересовани авиокомпании.

„От една страна имаме реален шанс, от друга не би трябвало да бъдем и прекалени оптимисти“, каза в отговор Бойко Борисов. Според него хубавото е, че съдбата на Западните Балкани е в нашите ръце. От една страна имаме Брекзит, а от друга – един огромен пазар с прекрасна природа и огромни възможности на Балканите“. Борисов подчерта, че шансът идва от това, че председателство на Съвета на ЕС първо ще е на България, после на Австрия и Румъния. Но отново подчерта, че историческият шанс е в ръцете на самите Балкани и в това отношение никой друг не може да ни помогне. „Ако ние всичките не разберем, че миналото трябва да се остави в историята, а ние трябва да гледаме напред.

Всяко връщане към дори недалечното минало унищожава всички перспективи. Не може да има неразрешени въпроси и да ги поставяме под стола и да казваме, че когато влезем в ЕС, ще се решат по някакъв начин. Трябва да ги решим сега – с цената на всички политически жертви. Западните Балкани не могат без Сърбия, Македония, Черна гора, но не могат и без БиХ“, каза Борисов Премиерът подчерта, че двустранните проблеми трябва да се решават от политическите елити на съответните държави, а не да се очаква решението да дойде от европейците.

Бойко Борисов описа необходимостта от разгръщането на оптимална транспортна инфраструктура на Балканите. Надявам се всички ние да бъдем на висотата на това, което очакват балканските народи, подчерта Борисов. След това премиерът ни и водената от него делегация отидоха на разговори с председателстващите и заместник-председателстващите на двете камари на Парламента, както и с члена на Председателството Бакир Изетбегович.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK