Борисов в Кюстендил: Бизнесът трябва да работи, а не да разчита на компенсации

Снимки: МС

60 милиона лева ще бъдат инвестирани в изграждането на язовир "Кюстендил"

Бизнесът трябва да работи, а не да разчита на компенсации. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който посети новоремонтирано заведение в центъра на Кюстендил.

Заведението отваря врати на 1 март миналата година след 300 000 лева инвестиция, а на 13-и същия месец затваря заради въведеното извънредно положение.

„Няма да се напечелите сега, но важното е да се работи. Чисто психологически – да дойде един човек да изпие едно кафе, е добре за народа“, каза Борисов.

„Днес е особен ден за нашия бранш, защото точно преди една година на днешния ден ни затвориха за първи път. И тогава, и сега искаме едно и също – да работим. Мисля, че се справяме доста добре с противоепидемичните мерки. Вчера имаше проверки в цялата страна, имаше съобщения за много леки нарушения. За нас най-важното беше да отворим и да направим така, че да не се стига до затваряне. Защото ново затваряне вече ще е пагубно за нас“, посочи Ричард Алибегов - председател на Българската асоциацията на заведенията, който също бе в Кюстендил.

Министър-председателят бе придружен още от здравния министър Костадин Ангелов и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков.

„Имаме в РЗИ малко работа, има леко повишен натиск върху болницата. Снощи са приети 9 човека, от които едно дете на година и 8 месеца, остават 20 свободни легла. Разбрахме се с директора на болницата д-р Александър Величков и с РЗИ как да направим нова организация, така че нещата да се подобрят. В болницата в Гоце Делчев положението е доста сериозно, там леглата са почти изчерпани, ще направим организация със съседните лечебни заведения, за да  може ситуацията да бъде спокойна“, отчете Ангелов.

Той добави, че през вчерашния ден са поставени над 12 000 ваксини.

„Ще изчакаме да излязат резулатите от взетите проби от Пловдив, за да разрешим продължаването на ваксинацията с АстраЗенека. Нямаме притеснение, че смъртният случай там може да има връзка с поставената ваксина“, каза още здравният министър.

Министър-председателят коментира темата с руската и китайската ваксина.

„Не, че не сме близки и с Китай, и с Русия, и с всички останали държави. България винаги е водела много мирна политика. Но на територията на ЕС могат да се поставят ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата. Затова в Чехия парламентът не разреши, а в Словакия министърът на здравеопазването си подаде оставката заради руска или китайска ваксина. Ние сме били винаги дисциплинирани членове на ЕС и спазваме правилата. Ако руската ваксина, която си е подала документите в Европейската агенция по лекарствата, бъде одобрена, ние ще вземем и от нея и ще я предоставим на тези, които желаят да се имунизират с нея. А китайската все още не е подала документи в агенцията“, подчерта Борисов.

По думите му това е много добре регулиран пазар и компромиси не се допускат.

„Още една спекулация – когато говорехме колко и от кои ваксини да се вземат, нека не забравяме, че първи бяха в изпитание АстраЗенека. Ние затова веднага поръчахме от тях. От Пфайзер сме поръчили 1 милион и още допълнително 2,9 млн. От АстраЗенека са 4 милиона, но нека напомним, че ние плащаме на доставена ваксина, не сме ги платили предварително. Нека напомня и на тези, които говорят чисто политически, разликата в цените – да не говоря в цифри, но ако едната е няколко единици долара, другата е 10-15 пъти отгоре“, каза още Борисов.

Над 100 млн. лв. са инвестициите в инфраструктурата на Кюстендил, отчете заместник-министър Николай Нанков.

Ремонтирани са улици, водопроводи, санирани са над 50 жилищни сгради. В Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени средства в размер на 1,4 млрд. лв. за енергийна ефективност. Ще бъдат санирани нови над 2000 блока, както и еднофамилни къщи.

„Една от основните ни задачи в Кюстендилско през следващите години ще бъде и изграждането на язовир "Кюстендил", с което ще решим проблема с питейната вода. Около 60 млн. лв. ще са нужни, които ще се отпуснат от държавния ВиК холдинг“, добави Нанков.

В Кюстендил премиерът Борисов посети храма „Успение Богородично“, за чието обновяване правителството отпусна през февруари т.г. над 1 милион лева. Храмът е на повече от 200 години и е паметник на културата с национално значение. Само през настоящата година кабинетът подпомогна църквите и манастирите в Кюстендилско с повече от 2 милиона лева.

„Към всички религии трябва да се отнасяме с уважение“, посочи Борисов и пое ангажимент джамията в града също да бъде обновена. Министър-председателят Бойко Борисов напомни, че на предходното правителствено заседание бяха отпуснати средства и за ремонтни дейности в манастирския комплекс „Рождество Христово“-Шипка. „Някои много обичат да ходят веднъж в годината на Шипка, но всичко е в разруха. Сега ние ще го ремонтираме и направим“, изтъкна министър-председателят.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK