Борисов ще участва в Общия дебат на 75-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН

Дебатът ще се проведе онлайн

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Общия дебат на 75-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН, който ще се състои от 22 до 30 септември. Темата на дебата тази година е: „Бъдещето, което искаме, и ООН, от която се нуждаем: потвърждаване на колективния ни ангажимент към мултилатерализма - справяне с пандемията COVID-19 чрез ефективни многостранни действия“.

Заради пандемията, причинена от коронавируса, световният форум ще се проведе изцяло онлайн, а не в централата на ООН в Ню Йорк. 

По време на своето изказване в Общия дебат на световните лидери, министър-председателят Борисов ще представи позициите и приоритетите на България по широк спектър от въпроси, включени в дневния ред на сесията и представляващи интерес за нашата страна в регионален и глобален план. 

През настоящата 2020 г. България отбелязва 65-годишнина от приемането й за член на световната организация. 

Преди откриването на Общия дебат на 22 септември, министър-председателят Бойко Борисов ще участва в първата за Десетилетието на действието Среща на високо равнище по устойчивото развитие.

Тя се организира от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш днес, 18 септември, и също ще се проведе онлайн.

Във фокуса й ще са действията по линия на Целите на ООН за устойчиво развитие, определени от световните лидери с резолюция на Общото събрание на ООН на 25 септември 2015 г. Тогава държавите членки приеха документа „Да преобразим нашия свят: Дневен ред за устойчиво развитие до 2030 г.“, начертал 17 цели в три измерения - икономическо, социално и екологично. Сред мерките са: изкореняване на бедността, осигуряване на здравословен живот, качествено образование, икономически растеж, намаляване на неравенствата, борба с изменението на климата, мир, справедливост и силни институции.

По време на изказването си на срещата на високо равнище днес премиерът Бойко Борисов ще постави акцент върху необходимостта от тясно сътрудничество и координирани действия при изпълнението на целите, чиито главен принцип е „Никой да не бъде изоставен“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK