Борисов се поздрави с рекорден удар срещу контрабандните цигари

снимка: МВР, архив

Рекорден удар отчетоха митниците със задържани 936 мастербокса контрабандни цигари на стойност 1.5-2 млн. лева, пише Медиапул. Новината бе обявена лично от премиера Бойко Борисов, който посети пристанище Варна-Запад, където е задържана пратката. Шефът на митниците Ваньо Танов, който придружаваше премиера, каза, че се знае коя е фирмата, която трябвало да получи цигарите, но не уточни дали става дума за получателя по документи или за този, който стои зад него.

Танов каза още, че по заловената пратка се работи заедно с други митнически служби 12 дни и цялата доставка от Дубай до Варна е била контролирана. Според Борисов това е една от най-мащабните операции на Европейския съюз с българско участие. "Надявам се до края на деня да стане една от най-големите операции на Европейския съюз, провеждани по контрабандни цигари. Мисля, че крайният срок е февруари догодина, няма да допуснем и една кутия цигари да мине", заяви той.

Шефът на митниците допълни, че на по-късен етап ще се установи дали заловените цигари са били предназначени за българския пазар. Цигарите са от различни марки, а приблизителната им стойност на контрабандния пазар е между 1.5 и 2 милиона лева. Според Танов със залавянето на цигарите е ограничена загубата на държавата, тъй като тези цигари щяха да заемат пазарен дял на цигари с платен акциз. Ако тези цигари се реализират на пазара без платен акциз, щетата на държавата отива на 5-6 милиона лева, допълни той.

Корабът, на който са задържани цигарите с марки "Палермо", "Ибиза" и др., е пътувал в кораб по линията Поти-Бургас-Варна. Корабът плава под флага на Антигуа и Барбуда. Борисов и Танов инспектираха работата на митническата администрация на порта във връзка с борбата срещу контрабандата на акцизни стоки.

.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK