Борисов подкрепя Кьовеши за главен прокурор, а Нинова го контрира

Снимка: Infomreja.bg

България ще гласува за избирането на румънката Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС, съобщиха от "24 часа".

Подкрепата е била обещана лично от премиера Бойко Борисов. Българският министър-председател е потвърдил позицията на страната ни в телефонен разговор с председателя на Националната либерална партия на Румъния Людовик Орбан.

НЛП е румънската дясна партия, която се води сестринска на ГЕРБ и също членува в ЕНП.

Още в края на юни на среща в София Борисов и Орбан са обсъдили подкрепата за Кьовеши, срещу която се бори румънското социалистическо правителство.

Кьовеши има нашата подкрепа за поста, просто при определянето на хора за високите европейски позиции не е нужно да се говори предварително, както обикновено правят от опозицията", коментира Борисов.

Припомняме, Лаура Кьовеши увеличи шансовете си за поста, след като преди дни стана ясно, че Франция също ще застане зад нея, тъй като френският кандидат се оттегли.

Все още обаче не е ясно дали Кьовеши ще успее да заеме позицията, тъй като тя няма подкрепата на румънското правителство и на други страни. Кандидатите за поста обаче се разглеждат като индивидуални, а не като национални представители на държави, което означава, че не се изисква подкрепата на Букурещ.

Председателят на БСП Корнелия Нинова също коментира в профила си във "Фейсбук" темата "Лаура Кьовеши".

"Страх лозе пази, но е късно за пазача. Борисов обявил, че ще подкрепи г-жа Кьовеши за главен европейски прокурор. Изчаквал бил ЕНП да има обща позиция", пише соцлидерът. 

Позицията ѝ продължава по следния начин: "Тази седмица му зададох въпрос в парламента - ще я подкрепи ли. Не дойде да ми отговори, защото не било от неговата компетентност. Чудя се да се смея ли, да плача ли? Когато имаше двама кандидати, Борисов не подкрепяше Кьовеши. Даже ме пращаше в Румъния да видя какви бели е направила. Сега, когато тя остана единствен кандидат - тича пред вятъра."

"Късно ви е за смяна на позицията, г-н премиер. Време ви е за притеснения. Изразявам личното си мнение - подкрепях я и преди, и сега. Отнесох много критика за тази позиция и от свои, и от други, но продължавам да мисля, че тя може да бъде носител на справедливост за европейските граждани. Желая й успех!", зъвършва председателката на БСП./ news.bg

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK