Борисов обиколи Дъбница, Брезница и Хаджидимово

Снимки: МС

Борисов посети и училището в Хаджидимово

Освен  компютри, трябва да има и спорт, над 50 салона правим за училищата, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов в Брезница, където премиерът посети СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. С над 600 000 лева, осигурени от правителството и от собствени средства на училището, са оборудвани кабинети по природни науки, изграден е нов физкултурен салон, както и нова спортна площадка. Кабинетите за природоматематическите профили в училището, в което учат близо 400 ученици, са модернизирани. В цялата страна се изпълнява и програмата за изграждане на центрове за природоматематически науки в училища, за която са осигурени от правителството 40 млн. лв.

От ръководството на училището изтъкнаха, че толкова средства за образование, колкото се отпускат през последните години, никога не е имало и това е изключително мотивиращо за учителите. Министър-председателят Борисов беше категоричен, че инвестициите в образование ще продължат. Премиерът добави, че ще бъде потърсена възможност да се подпомогне с дофинансиране и детската градина в Брезница, която е посещавана от над 230 деца. Брезница кандидатства и за подкрепа по отношение на укрепване на речното корито по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

„Близо 12 милиона лева бяха отпуснати в рамките на мандата, за да бъдат осигурени шкафчета в училищата, където учениците могат да оставят учебниците си и да не им тежат раниците“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си в основното училище „Христо Ботев“ в село Дъбница, община Гърмен.

Премиерът разгледа новия корпус на училището, за което правителството осигури над 200 000 лв. Училището, в което се обучават 150 деца до 10 клас, получи и близо 50 000 лв. за оборудване на кабинети по природни науки по програма на Министерството на образованието и науката.

„Нови дъски, нов под, нови дограми, осветление, а сега и разходите ви за отопление са по-малко“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов, докато разглеждаше обновените класни стаи. Управата на училището акцентира и върху спечеления проект по линия на Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“ на Министерството на образованието и науката, който учебното заведение ще стартира следващата седмица. Чрез националната програма училищата кандидатстват, за да получат финансиране за изграждане на центрове за природни науки.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев подчерта, че в следващите години чрез заложените европейски средства  ще бъдат финансирани още 1500 училища за изграждане на подобни центрове.

В хода на посещението си премиерът Борисов изтъкна, че образованието е неотменен приоритет на правителството и по-доброто бъдеще на децата ни е свързано с получаване на модерно и добро образование, каквото държавата осигурява. В Дъбница министър-председателят посочи също, че продължава изграждането на всички важни инфраструктурни проекти в региона.

„Поехме ангажимент към хората - мостът е готов. Само преди 3 дни знаете какви наводнения бяха.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който лично се увери на място в резултата от възстановителните дейности. В сряда премиерът Борисов посети района на разрушения от придошлите води на река Места мост и увери гражданите, че съоръжението ще бъде укрепено в най-кратки срокове.

„Това, което поехме като ангажимент, го изпълняваме. Заздравиха се основите на съоръжението, дигите също се правят“, изтъкна премиерът Борисов. Министър-председателят подчерта, че въпреки противоепидемичните мерки у нас бизнесът, индустрията, строителството продължават да работят. „Ако не бяхме давали милиарди за КТБ, за руските реактори, за американските централи, щеше да има пари да затрупаме планината с диги“, заяви Борисов.

Премиерът припомни, че през този мандат правителството изпълни и ангажимента си за двойно увеличение на заплатите на учителите, като в същото време са вложени над 1 милиард в образователна инфраструктура. „Огромна работа на правителството в областта на образованието – компютърни зали, салони, учебни центрове. Това, което правим в образователната инфраструктура, е огромно“, заяви Бойко Борисов. Министър-председателят акцентира, че държавата подпомага всяко едно населено място по отношение на доизграждане и ремонт на детски градини и училища. „Само за София са отпуснати допълнителни 65 млн. лв. за детски градини и ясли. И тук в този регион също -  населението е смесено, има мюсюлмани и християни, има джамии и църкви. Единственият начин да се поддържат хората, е да има училища и детски градини. Грижим се и за спорта. Тогава и подрастващото поколение ще е толерантно“, посочи още премиерът.

Министър-председателят Борисов посети и училището в Хаджидимово, където потвърди ангажимента на правителството да помогне за доизграждането на физкултурния салон.

 

КОМЕНТАРИ

oblo v yurukovo19:26 - 19.01.2021
както и широкото поле. пълен смях. рокъстискане с ББ ли прави или му стиска нещо друго
Koleto16:10 - 16.01.2021
Koleto Jingarov smiax do spukvane líder
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK