Борисов към Радев: Приятелю, цял живот се пазя да не ме управляват с юмруци!

Снимка: Infomreja.bg

ИЗЯВЛЕНИЕ НА ПРЕМИЕРА БОРИСОВ след вчерашните протести

Провокиран от вчерашните протести пред сградата на Президентството МС и Прокуратурата, днес премиерът Борисов коментира събитията.

Премиерът започна с темата за протеста на барикадиралите се медицински сестри в сградата на МС, след което продължи с темата за сараите в „Росенец“.

Имам честа да съм приятел с Камен Донев и обичам вечер да слушам монолозите му. Мислил съм си, дали и аз мога да се превъплътя в такова нещо, понеже ми е мила държавата. Много неща се правят и не ми се иска от глупост да се разруши. И след това всички си хапем устните и съжаляваме от това, което сме направили.

Започвам с медицинските сестри пред сградата на парламента. 15 охранители не могат да въведат ред.

Премиерът определи действията на Христо Иванов и последвалата реакция на служителите на НСО като сценарий на филм. Той каза, че последвалите протести също да режисирани от президента и съмишлениците му в лицето на Корнелия Нинова и Мая Манолова.

Христо Иванов видно отива там цел. Не го виня. Всяка партия използва начин, който е добре за нея. Приемаме, че е бил добронамерен. Събитието е не 200 м. от имота, за който се предполага, че е ВИП-ът, който пазят. Но нищо не налага действията на 2-3-ата охранители. Аз сега видях артистите, тъй като съм се карантинирал от гледането на телевизия. Единият носи знаме – другият го бута, бута до лодката. Върха на възмущението ми е, че сержанти или офицери ли са, хвърлят знамето, въпреки че знаят, че ги снимат. Тези охранители са там за да снимат този филм. После се качват на колата и отиват в София да подкрепят президента. Христо Иванов казва, че ще държи Борисов отговорен. За кое?!

4 г. президентът контролира НСО пряко. Когато са ми пращали имена за началници или заместници, не съм казвал, че искам да е някой, който познавам. За 30 мин. съм съгласувал назначаването им. Закон нямаше за НСО, ние направихме.

Така, че ме учуди това присъствие и защо аз да бъда отговорен. Сценарият продължава обаче. Защо това не се направи когато ДПС не правеше кворум или заедно с БСП искаха сваляне на правителството. Защо тогава не се постави темата за охраната. Или когато ДПС искаше оставките на маса наши министри, или когато ДПС подкрепи Радев. Карадайъ винаги е подкрепял на консултативни съвети Радев. Защото тогава са били удобни.

Борисов подчерта, че управляващата партия никога не е влизала в тайни договорености с ДПС, ако ГЕРБ е получавала подкрепата на ДПС, то това е било оповестявано публично. Премиерът каза още, че би се отказал от охраната си, ако президентът поеме отговорност за живота на минитър-председателя.

Искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ са заедно, но аз публично съм благодарил, когато са ни подкрепили. Нямаше да ни стигнат гласовете за Ф-16. И аз съм казал „благодаря“.

2018 още В. Симеонов каза, че е настоявал да се свали охраната на Доган, за което му благодаря. Питал ме е за Пеевски защо е охраняван, а при атентата срещу Алексей Петров е трябвало да бъде убит и Пеевски с гранатомета. Аз получих схемата.

Аз ще сваля своята охрана, но нека Радев поеме отговорност.

Даже НСО трябва да пази само президента, премиера и председателя на НС, които и да са те.

Няма да коментирам квалификациите на президента.

Надали има българин с повече политически и полицейски ордени от мен.

Оставете простака да си говори, когато му отвърнеш, ставаш съшият.

Протестът е добре сглобен – Иванов протестира срещу тези, който го къпаха. А сега ги подкрепя.

Вместо сержантът от НСО да опъне кърпите на тези, които да се къпят, да хванат знамето, да не е на земята, те не са ли научени това да го правят. На протести ние изкарваме жените полицаи отпред за да няма напрежение, например. Вътре няма кого да охраняват – всичко около тях е каменяк и пущиняк.

Относно претърсванията в сградата на Президентството и последвалите арести, премиерът каза, че Прокуратурата не действа избирателно, както и че когато министри като Нено Димов, които са били арестувани, ГЕРБ не е възпрепятствал изпълнението на закона.

Прокуратурата като влиза в сградата на МС, ние дума казали ли сме. Аз го научвам от медиите. Главният прокурор действа с главния секретар, те действат и никой не знае. И аз гледам министъра ми с белезници в ареста. Видяхме в БОП-а как ги наредиха по земята, и аз поисках оставките на тези хора. Иво Спиридонов е прекрасен офицер и пое отговорност за случилото се. Каква е разликата межди тях и президентския съветник, при който видно има нарушения. Какъв преврат?! Мен за всеки сигнал ме разкарват като панаирджийска мечка.

Борисов изказа мнение, че протестите е могло да се случат ден по-късно, а не снощи, защото днес до вечерта се очаква отговор дали България влиза в чакалнята на еврозоната, което министър-председателят определи като изключително важен за страната ни момент. Борисов помоли да не се случват подобни сцени, тъй като се руши имиджа на България пред ЕС.

Днес е важен ден и ако успеем, няма да могат да се фалират банки, да се намалят лихвите и ще сменим мястото си към най-успелите в ЕС. Чакаме новини в 20 ч.

Има ли дясно мислещ човек, който знае какво значи да вземеш в банковия европейски съюз. Радев, Мая, Корнелия, Божков, те са ясни – те са от едно котило. Защо дясно мислещите не изчакаха да мине днес, та да отидат утре (на протест – б.р.). Защо искаха да ни убедят, че хората на Иванов са отишли случайно. Вместо кърпи, носили знаме. Когато има сценарий, има сценаристи – и те вчера се показаха.

Темата сега е ДПС! Когато ДСП подкрепят Радев – тема няма, когато подкрепят! Нито съм бил на летните, нито на зимните, но много от протестиращите лидери са били там. Аз като правя нещо с ДПС, излизам публично и го казвам!

Да, когато се подгонят олигарси, е трудно правителството да държи. Това са огромни ресурси. Когато беше служебното правителство с 100 млн. по-малко събрахме пари от цигарите, а сега е рекордно ниска контрабандата на цигарите. Е, как няма да ги е яд.

Премиерът коментира и вчерашната реакция на президента пред протестиращите, когато той, заедно с Илияна Йотова излязоха. Радев поздрави протестиращите с вдигнат юмрук, който Борисов определи като символ на БКП и комунистическото управление, от което премиерът „цял живот бягал“. Борсов определи протестите и като стъпка към гражданско и етническо разделение, което не бива да се допуска, именно заради което са предупредени органите на реда.

Излиза президента с юмруци! Приятелю, цял живот се пазя да не ме управляват с юмруци. Хубав бой няма. От друга страна също има юмруци. Но при боят боли – като седнеш да ядеш – щипе ти на ръцете.

И всичко това се развива на фона на най-голямата пандемия.

Събитията в Белград са организирани от проруски активисти, каза Вучич. А при нас какви са, вижте. Само казвам!

Да проявят малко държавничество, етическият мир е много важен. Общината и областта в Бургас трябва да отредят за плаж мястото, което е такова. Както на моята къща в Банкя, хората отиват снимат като туристическа атракция.

За „Алепу“ казах ясно, че ще е къщичка за големи едри птици и изпратих Дончев да ликвидира процеса. Вчера се съгласих на 100 м от морето да няма строителство, собствениците ще скочат.

Ще взема Илияна Йотова до мен да ми дава кураж!

Внимавайте, след това всички ще съжаляваме. Най-загрижено ви казвам как изглеждаме отстрани. Дали така сме привлекателни за инвеститорите?! Това ще бъде алтернативата на ГЕРБ и патриотите.

От чужбина си бродират прекрасно всичко, което се случва в една телевизия.

Каква е разликата между една дискотека и събитието, организирано от президента Радев. Колкото повече са били, толкова по-тежко трябва да е наказанието. Те показаха, че не ги интересува това, което Щабът препоръчва, мерките и закона. Защо тогава ние да нанасяме щети на хората в бранша. Мен как ме глобиха в Рилския манастир, че съм целунал икона.

След вчера болните ще се повишат повече, протестиращите бяха повече от мача между Локо Пловдив и ЦСКА.

Казвам ви, не го правете! – предупреди премиерът протестиращите.

Целта на протеста е нагнетяване на гражданско и етническо напрежение. Дал съм разпореждане на МВР министъра да е на щрек, да внимава.

Навремето феодалите са се изпокарали и България е паднала под турско робство. И сега е така.

Искайки оставка на някого, аз показвам, че не съм свързан с него. Тоя, който е хвърлил флага, подал ли е оставка?! Като има полицейско насилие, вие търсите ли ме мен?! Защо има два аршина?!

 

КОМЕНТАРИ

Android10:02 - 12.07.2020
GAME OVER GERB!
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK