Борисов: Бизнесът на Божков го взехме в полза на държавата

Бойко Борисов в "Панорама", снимка: БНТ

"Заклевам се - една стотинка, един лев, едно евро не съм взимал от този човек"

Според някои от кризата сме излезли по-богати ли, не - излязохме по-бедни, но излязохме живи и здрави в огромната си част. Брутен вътрешен продукт се прави с работа, не с лежане и с почиване. Спасихме живота, хората, сега с работа - на правилните места да се сложат парите и продължаваме напред.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в "Панорама". Той бе специален гост в предаването в 101-вия ден от създаването на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Той обясни, че в момента има медикаменти и респиратори за лечение на 30 000 души. На въпрос защо така рязко се сменят мерките, премиерът обясни, че не е рязко, а всичко е изчислено - брой заразени, брой оздравели, брой починали, брой болнични легла.

Борисов заяви, че вирусът не е победен и той изобщо не е свършил. "Надявам се, че с мерките, с дисциплината, с това, че самите хора усвоиха правилата - дистанция, дезинфекция, внимание, това е изключително важно да продължи".

Нашите мерки бяха първи, най-навременни и най-леки. Нашите съседи затвориха църквите, затвориха джамиите, затвориха училищата, затвориха хората в къщите, излизаше се само с разрешение на полицията. Ние всеки ден пускахме - паркове първо, после градини, после ресторанти, едно по едно, но заедно с народа, спазвайки правилата, за да свикнем да живеем и максимално бързо да се върнем към нормалния живот, защото нормалният живот спомага за психическото здраве.

Премиерът разказа и, че много хора са го упрекнали, че е избрал Мутафчийски, Кънчев или Кантарджиев за Щаба.

Между двете теории - аз карах точно по средата. Спазвайки и затискайки много бързо тези клъстери, които се проявяваха, както Мутафчийски настояваше, и в същото време много бързо отпускайки местата- там където позволяваше, и затова излязохме първи от строгите мерки. В спора се ражда истината. Няма теория, няма учебник, няма литература, по която да извадиш и да кажеш: За коронавируса правилото е... няма такова! Издъниха се най-големите държави. Измряха им хората. Във Великобритания, в САЩ, в Русия, в Бразилия, издъниха се!

На въпрос защо е било нужно хората да се плашат с чували за трупове, Борисов отговори, че това е информираност. Когато човек знае и вижда. Той припомни репортажите от Италия и Ню Йорк и за да не се случи това, според него е било важно хората да бъдат информирани.

Премиерът коментира грешката в системата на Министерството на здравеопазването днес така: "И сайтът на СЗО блокира днес".

Борисов изтъкна, че България първа си е направила облеклата и е започнала да прави кръвна плазма.

Ние първи си направихме облеклата, маските, очилата, първи започнахме плазмата да правим - в момента маса народ дава кръв, правим плазма, замразяваме, подготвяме, затова и толкова много хора излекувани имаме. Благодарение на нашата индустрия успяхме да направим облекла от най-добрия клас, в момента зареждаме Германия, Австрия, цяла Европа, с най-доброто, а не от Китай. В началото нямаше шлемове, маски, заводът в Смолян, който правеше ски, започна да прави маски и очила. Съседните държави всички са си признавали - и президентът Вучич и много други, че гледат Бойко какво прави, и правят и те. Но и големите европейски държави, коментира Борисов. И даде за пример Германия, която вчера свали ДДС-то за 6 месеца. Той призна, че свалянето на ДДС-то за книгите му е било голяма мечта.

Бойко Борисов направи коментар и за казуса със строежа край Алепу.

Понеже вчера изпратих директора на ДНСК, преди да дойде, му казах: Гледай ме внимателно какво ще кажа, защото си ми доложил, че този първи етап е подпорна стена, а вторият етап е курортен комплекс, който с огромна степен на вероятност няма да се строи. Сиреч, ако това е подпорната стена и вие ме убеждавате, както и всички българи, че тези кутийки там не са хотел, това ще стане едно прекрасно местообитание на птички, на животни, на по-големи птици, прекрасна подпорна стена с гнезда.

Бизнесът на Божков го взехме в полза на държавата. Аз говоря само с факти", заяви Борисов.

"От времето, когато аз бях главен секретар, аз не се обяснявам на всички хора с обвинение, защото той няма как да те обича, когато е беглец с червена бюлетина на Интерпол и 18 повдигнати обвинения", категоричен бе премиерът.

Борисов отрече да е получавал пари от обвиняемия бизнесмен Васил Божков.

"Как ще получа пари от Божков? От Божков съм получил една пура и то в централата на ГЕРБ", каза Борисов.

"Заклевам се във всичко свято, защото съм вярващ - една стотинка, един лев, едно евро не съм взимал от този човек. Ако някъде може да ми се търси вина е, че съм помагал на футбола, защото той беше в колапс", допълни Борисов.

"Хазартът защо да не е за българския спорт, защо да не е за българските спортисти. Сега стана, преди 10 години това не ни е било приоритет", допълни още той.

Премиерът уточни, че не е забранил на правителството да се вижда с Божков, но никога в негова полза. И в един момент се оказало, че дори съдружниците му от 20-30 години, не са ли знаели, че се отклоняват пари.

Борисов коментира и бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Колегата Цветанов направи каквото можеше за ГЕРБ, сега прави каквото може да разбива. Но негова работа. Пожелавам му успех, тъкмо хората в ГЕРБ ще видят кой е бил искрен", допълни премиерът. Той припомни притчата за цар Соломон и двете майки.

Министър-председателят се спря и на темата за КЕВР и разпространена прогноза за над 20% увеличение на парното в столицата, която беше опровергана по-късно.

42% сваляме цената на газа. Едната вечер излизат с новина, че с 20+ процента вдигаме цената, а в същото време 42% намалява цената на газа. Пълно малоумие! Питам Дончев - той ми обяснява, тъй като само един път в годината се определя цената и те си слагат всички възможни варианти - Утре цената става 1000 лв. и какво ще се случи тогава? Кажете на хората, че с минус 15, минус 20, да видят, затова сме се борили. Сега в понеделник 201 милиона връщаме надвзети от "Газпром" пари. И те излязоха и да направят хората да ни псуват. Е, затова и без това им е изтекъл мандатът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK