Румен Радев: Двама бивши министри провалят авиацията

Снимка: БГНЕС

Изключително остро изказване по адрес на Николай Ненчев и Цветан Цветанов направи президентът Румен Радев, който се яви като свидетел по делото срещу бившия военен министър заради ремонтите на МиГ-29. Той ги обвини пряко за лошото състояние на нашите ВВС.

В съдебната зала държавният глава заяви, че Ненчев се е провалил персонално по договора за поддръжка на самолетите с Полша и така е „приземил” българската авиация. Той се съгласи с тезата на прокуратурата, че „авиацията е поставена на трупчета”, съобщава bTV.

Румен Радев посочи, че на няколко пъти като командир на ВВС е давал мнението си на тогавашния военен министър, че договорите за ремонти с руската страна (които Ненчев е пренебрегнал в полза на Полша според обвинението) е трябвало да се подпишат незабавно.

Днес в студиото на "Тази сутрин" Николай Ненчев показа документи, според които сегашният президент е одобрил действията му по отношение на бойната авиация. „Не съм препоръчвал договори с Полша”, подчерта Радев.

По думите му в крайна сметка е бил подписан контракт само за 6 двигателя. Според него анкетната комисия "Грипен" (която ще проверява дали е имало влияние върху експертите, препоръчали нов изтребител за ВВС) в парламента се превръща в "трибунал" срещу него.

По отношение на действията на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е един от инициаторите на комисията, президентът заяви: „Цветанов не разбира нищо от изтребители. Той разбира единствено от апартаменти. Единствената връзка между Цветанов и авиацията е, че той говори на автопилот – някой друг му задава курса”

Последното вероятно е препратка към скандал с имотите на вътрешния министър от първия кабинет „Борисов”. Партия РЗС през 2010 г. обяви, че той се е сдобил с голям брой апартаменти без да се е занимавал с дейност, която да предполага подобни доходи. Данъчна ревизия не показа нередности.

„Този парламент произвежда политически скандали, но не произвежда закони”, подчерта президентът. 

В същото време той посочи, че на вчерашната си среща с Бойко Борисов двамата са обсъждали как да предотвратят „войната между институциите, която някои политици от ГЕРБ се опитват да разпалват”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd