Румен Радев: Двама бивши министри провалят авиацията

Снимка: БГНЕС

Изключително остро изказване по адрес на Николай Ненчев и Цветан Цветанов направи президентът Румен Радев, който се яви като свидетел по делото срещу бившия военен министър заради ремонтите на МиГ-29. Той ги обвини пряко за лошото състояние на нашите ВВС.

В съдебната зала държавният глава заяви, че Ненчев се е провалил персонално по договора за поддръжка на самолетите с Полша и така е „приземил” българската авиация. Той се съгласи с тезата на прокуратурата, че „авиацията е поставена на трупчета”, съобщава bTV.

Румен Радев посочи, че на няколко пъти като командир на ВВС е давал мнението си на тогавашния военен министър, че договорите за ремонти с руската страна (които Ненчев е пренебрегнал в полза на Полша според обвинението) е трябвало да се подпишат незабавно.

Днес в студиото на "Тази сутрин" Николай Ненчев показа документи, според които сегашният президент е одобрил действията му по отношение на бойната авиация. „Не съм препоръчвал договори с Полша”, подчерта Радев.

По думите му в крайна сметка е бил подписан контракт само за 6 двигателя. Според него анкетната комисия "Грипен" (която ще проверява дали е имало влияние върху експертите, препоръчали нов изтребител за ВВС) в парламента се превръща в "трибунал" срещу него.

По отношение на действията на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е един от инициаторите на комисията, президентът заяви: „Цветанов не разбира нищо от изтребители. Той разбира единствено от апартаменти. Единствената връзка между Цветанов и авиацията е, че той говори на автопилот – някой друг му задава курса”

Последното вероятно е препратка към скандал с имотите на вътрешния министър от първия кабинет „Борисов”. Партия РЗС през 2010 г. обяви, че той се е сдобил с голям брой апартаменти без да се е занимавал с дейност, която да предполага подобни доходи. Данъчна ревизия не показа нередности.

„Този парламент произвежда политически скандали, но не произвежда закони”, подчерта президентът. 

В същото време той посочи, че на вчерашната си среща с Бойко Борисов двамата са обсъждали как да предотвратят „войната между институциите, която някои политици от ГЕРБ се опитват да разпалват”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK