Борислав Владиков с нова книга за 80-ия си юбилей

снимка: literaturensviat.com

На 19 май /понеделник/ от 10.30 часа в заседателната зала на хотел „Кристо” в Благоевград ще се проведе пресконференция във връзка с 80-годишния юбилей на поета и общественик Борислав Владиков. Той ще представи и новата си книга „До утре и завинаги”. На 22 май в ДТ „Никола Вапцаров” ще се проведе и творческа вечер „Борислав Владиков на 80”, включена в програмата на община Благоевград.

Борислав Владиков е роден на 2.05.1934 г. в мелнишкото село Хърсово. Поет, прозаик, публицист, драматург, общественик, издател, директор на Драматичен театър „Никола Вапцаров” в Благоевград / 1984-1991 г./.Член на Съюза на българските писатели. Автор на редица поетични и прозаични книги. Борислав Владиков е предложен за почетен гражданин на Благоевград.

„Истинската възраст на твореца личи не по побелелите коси, а по съхранения пламък в очите и по неуморния дух, който знае цената на всеки изстрадан миг творческо вдъхновение” е написал анонимен почитател на творчеството на Борислав Владиков в блока „Театър, любов моя”. Това откровение може би е най-близко до творческия  образ на Борислав Владиков.

ЗА НЕГО

КРАСИМИРА КАЦАРСКА ЗА КНИГАТА НА БОРИСЛАВ ВЛАДИКОВ – „ДОКАТО ПЛАЧАТ ЛОЗИТЕ”

„Прозаичната книга на Борислав Владиков „Докато плачат лозите” е различна от всичко, създадено досега от автора.И е още едно доказателство за продължаващото търсене на своя пътека през планината на слвото.За да намери и сподели най-чистите извори с жадните за познание и истина. Да им открие своето небе, целунато от мълнии и просветлено от светкавици. Да ги направи съпричастни на преживяното през десетилетията. И да отправи погледа им отвъд казаното.Защото истинското пътуване към голямата литература се осъществява насаме – през болките и радостите, през спомените и мечтите, през осъзнатото настояще като един единствен и неповторим миг от живота, който всеки пише сам.”

КИРИЛ ПАВЛОВ

„Ранимата му душа е закалена от изминалия живот и е съпроводена от несполуки и успехи.Затова лирикът омайва с непоколибимата си вяра в доброто. За нашето време той е един Дон Кихот, който умее да страда и да мрази всичко, което е загубило човещината си. Гражданската позиция на Борислав Владиков е изострила дотолкова сетивата му, че не подминава нищо значимо в реда и в блатото, в което загива Родината.Гневни са словата му към българските управници, които имат определена вина за трагичната участ на народа. Без да налага своето мнение, в цялото си творчество той ясно изразява своето разбиране, че за изграждането на българската национална идентичност е необходимо приобщаване към духовния живот на народа. Това е най-скъпото наследство, което се предава от поколение на поколение.”

 

ПОСЛЕДЕН ЩЪРКЕЛ

И както винаги – играта свършва.

Започва друга песен и игра.

Стеблото ми смоли, смоли прекършено

сред млада необжарена гора.

 

Застанали пред истините голи,

не знаем накъде да продължим.

И всеки сам за себе си се моли.

Най-често унизително мълчим.

 

Това ме прави малко неприятен.

Лекарствено горчив съм при беда.

Откъснат от небесните обятия,

топя се като жертвена звезда.

 

Следата ми и кратка, и висока

не ще я видят клюмнали глави.

Косят коси и падат летни сокове.

Ухаят силни билки и треви.

 

Ухае моето последно лято

и аз – последнен щъркел в есента,

кръжа неутешимо над полята,

в които ще зимува песента.

 

Кръжа над вас закрилно, но не искам

в душата ви да има стръкче жал.

Най-черното море във мен се плиска.

До капка съм ви бялото раздал.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//