Борел към Орбан: ЕС не праща танкове, както Съветският съюз

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Унгария поддържа по-тесни връзки с Русия, отколкото други държави от ЕС

Заместник-председателят на Европейската комисия и върховен представител на Европейския съюз (ЕС) за външната политика и сигурността Жозеп Борел отговори на обвиненията на унгарския премиер Виктор Орбан от вторник, че членството на страната му в ЕС е подобно на съветската окупация.

"Унгария знае много за съветската окупация. Спомням си Будапеща през 1956 г. с руски танкове по улиците. Той трябва да знае какво говори", подчерта Борел по време на конференцията "Европа и светът".

Той добави, че не вижда прилики между съветската окупация на Будапеща и случващото се в Брюксел.

"Не видях нито един танк там. Никой не задължава Унгария да бъде член на ЕС", завърши Жозеп Борел.

Припомняме, че Орбан сравни членството на Унгария в Европейския съюз (ЕС) с продължилата повече от четири десетилетия съветска окупация на страната му. Той направи това по време на реч в понеделник в чест на годишнината от антисъветската революция в Унгария от 1956 г.

Орбан обвини ЕС, че се стреми да лиши Унгария от нейната идентичност, като налага модел на либерална демокрация, който според него унгарците отхвърлят. Брюксел, де факто столицата на ЕС, използва методи срещу Унгария, които напомнят за дните на съветско господство от Москва. 

На 23 октомври страната отбеляза годишнината от началото на народното въстание от 1956 г. срещу съветските репресии, което започва в столицата на Унгария Будапеща и се разпространява в цялата страна. Над 2 500 унгарци и 700 съветски войници са убити в конфликта, а 200 000 унгарци стават бежанци. Масовите арести и преследвания след потушаването на бунта продължават месеци. До януари 1957 г. новоназначеното от СССР правителство унищожава всякаква опозиция.

Орбан, привърженик на алтернативна форма на популистко управление, която той нарича нелиберална демокрация, отдавна използва празника, за да обедини поддръжниците си. През последните години той използва случая, за да направи паралели между опитите на ЕС да приведе Унгария в съответствие с правилата си за корупция и демокрация и репресиите, пред които е изправена страната по време на съветската окупация през 20 век.

Орбан, широко смятан за един от единствените съюзници на руския президент Владимир Путин в ЕС, енергично лобира срещу блока, който налага санкции на Москва, въпреки че националистическият лидер в крайна сметка гласува за всички пакети от санкции.

Миналата седмица Орбан се срещна с Путин преди международен форум в Пекин, среща, която се фокусира върху достъпа на Унгария до руската енергия. Европейски лидери, както и други членове на военния съюз на НАТО като Съединените щати, изразиха загриженост, че Орбан се е срещнал с Путин, въпреки че срещу него е издадена международна заповед за арест за предполагаеми военни престъпления в Украйна.

"Унгария никога не е искала да се конфронтира с Русия. Унгария винаги е била нетърпелива за разширяване на контактите", каза Орбан на Путин, според руски превод на неговите забележки, излъчени по руската държавна телевизия.

Орбан каза, че докато Съветският съюз е бил "безнадежден", той вярва, че управлението в ЕС може да бъде реформирано чрез избори за Европейски парламент, насрочени за юни 2024 г.

"Москва беше непоправима, но Брюксел и Европейският съюз все още могат да бъдат поправени", каза той.

Това бе поредното остро изявление на Орбан срещу ЕС през годините, заради което и Съюзът санкционира неведнъж Унгария.

Унгария поддържа по-тесни връзки с Русия, отколкото други държави от ЕС, и се смята за основен потенциален противник на решението, което предстои през декември дали да започнат преговори за присъединяване към ЕС с Киев, което ще изисква единодушната подкрепа на 27-те членки на блока.

В опит да спечели одобрението на Будапеща за по-нататъшна помощ за Украйна, включително започване на преговори за членство, Брюксел обмисля отключване на задържани милиарди евро за Унгария, които бяха замразени поради опасения за върховенството на закона, казват висши служители. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK