Борба за пътници скара превозвачите в Пиринско

снимки: infomreja.bg

Благоевградските превозвачи се вдигнаха на бунт заради лобистка според тях поправка на транспортната схема в региона, която облагодетелствала фирма от Петрич. В основата на недоволствата е борбата за пътници.

В знак на протест 30 автобуса на "Пътнически превози", "Струма 11" и "Скаптопара 5" с надути клаксони обиколиха тази сутрин централните улици на Благоевград.

Ябълката на раздора се оказа новата отсечка от магистрала „Струма“ – Долна Диканя – Дупница, тъй като след пускането й в експлоатация разстоянието между Благоевград и столицата се съкращава с около 20-30 минути.

„Избирателно е променено разписанието на петричката фирма „Чона“, която пристига 10-15 минути по-рано в Благоевград и обира всички пътници за София. Така нашите рейсове пътуват за столицата празни“, обясни шефът на „Пътнически превози“ – Благоевград Петър Демерджиев.

Според него корекцията в разписанието на автобусите на „Чона“, станала факт преди около месец, не е съгласувана с комисията по транспорт към Областната управа в Благоевград.

"Направена е служебна промяна на междуградските разписания, която ощетява благоевградските превозвачи", категоричен бе и управителят на "Скаптопара 5" Марио Богданов.

Не така стоят нещата обаче според шефа на „Чона“ Александър Петков.

„Допреди месец пътувахме по разписания, които не са променяни от 10 години. Пътят от Петрич до София се изминаваше за 4 часа и половина, но след пускането на новата отсечка времето се съкрати и за да влезем в стария график, трябваше да правим неоправдано дълги почивки на Мурсалево и пътниците се изнервяха“, коментира Петков.

Той обяви, че не чувства вина за това, че транспортното ведомство е удовлетворило исканията му за промяна на разписанието.

„Нямам нищо против и останалите превозвачи да си изпратят искания до Министерството на транспорта за нови разписания“, каза още Петков.

На заседание на Областната комисия по транспорт на 3 септември благоевградските превозвачи ще внесат предложения за промяна в транспортната схема, които ще бъдат изпратени до ресорния министър.

 

Петър Демерджиев и Марио Богданов
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//