Бойко: Свършихме мръсната работа на Първанов

снимка: Монитор

„Вместо да налага вето, президентът Георги Първанов трябваше да ни благодари, че от 1 януари вдигаме пенсионната възраст. Ако един ден стане премиер, каквито са му амбициите, той трябва да го направи. Но като социален президент няма да му отива, така че ние и на него му свършваме мръсната работа.” Така премиерът Бойко Борисов коментира за пореден път вчера решението на президента да върне за ново обсъждане Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 година, който предвижда от следващата година възрастта за пенсия да започне да се вдига с по 4 месеца.

Според министър-председателя решението яде от доверието към ГЕРБ, защото е непопулярна мярка, а всеки иска да работи по-малко и да има повече празници в календара. Реформата в пенсионната система обаче е неотложна, категоричен е премиерът. По думите му опозицията също трябва да е благодарна за предприетите стъпки, а не да ги критикува. Защо един от опозицията не каза: „Ей, тия момчета се стараят, правят го за наше добро!”, запита Борисов, който участва в среща между бизнеса и правителството.Той подчерта също така, че страната трябва да продължи да спазва политиката си на фискална дисциплина.

Борисов изрази задоволството си от положителната оценка на рейтинговата агенция Moody's за България и припомни, че страната ни е пример за финансова стабилност в цяла Европа. Според доклада на международната компания България е единствената държава в ЕС, на която е бил повишен кредитният рейтинг от началото на кризата през 2007-а. Тези, които искаха оставката на Дянков, трябва да излязат и да му се извинят веднага и след това директно на мен, защото ме тормозят всеки ден да му взема главата, призова премиерът.

Той обясни още, че залага два основни приоритета в управлението си – въвеждането на пакта за финансова стабилност и заработването на електронно правителство.Според идеята на финансовото министерство в конституцията трябва да бъде записано, че дефицитът не бива да надхвърля 3% от БВП, публичните разходи да не надвишават 40%, а преките данъци да се променят с гласовете на две трети от депутатите. Разчитам на партиите в парламента включително и на опозицията, на разумните хора в БСП, ДПС, РЗС и независимите”, коментира премиерът необходимостта от планираните поправки в конституцията.

По думите му би било добре да покажем пред Европа една сплотена нация и политическа класа на ниво.Премиерът подчерта още, че кабинетът ще се фокусира максимално върху изграждането на електронното правителство, така че до 7-8 месеца да бъдат представени още много нови услуги. Борисов уточни, че вече е изградена система за обмен на данни между министерствата на икономиката, на транспорта и на външните работи. Такава връзка съществува и между НАП и митниците.Борисов припомни и че във всички министерства са били организирани отделни търгове за разработване на онлайн управление, но трябва отделните системи да се обединят в едно цяло.

„Ако някой министър ме саботира по отношение на електронното правителство, няма да се поколебая и ще го освободя”, закани се Бойко Борисов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK