Бойко Борисов: Искам 100% от българите да отидат да гласуват

Бойко Борисов, снимка: infomreja.bg, архив

Искам 100% от българите да отидат да гласуват, защото тогава е най-представително едно управление, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание, цитиран от vesti.bg.

"Излизаш и казваш – висока избирателна активност, например както видяхте във Франция 70 – 80%, излизат хората, гласуват и след това си сърбат онова, което са избрали. Глас народен – глас Божи, е казал народът", посочи Борисов.

"Аз имам огромен проблем със състоянието, в което оставят държавата. 90 кметове на ГЕРБ обясняват как върви провал по всички програми, вследствие на неработещото правителство по всички програми, по всички програми. Държавата през 2015 г. трябва да започне да връща парите, които не е усвоила. Това ми е проблемът, а не какво иска Станишев. Станишев го слушахме една година какво иска. Той не направи нищо. Сега какво да му коментирам срещата, не ме интересува.

Президентът искаше задължително гласуване, а тогава БСП не искаше. Каквото искат решение да взимат, българите трябва да знаят какво е положението в момента и колко по-лошо ще стане. Пак повтарям техните щения въобще не ме интересуват", допълни още Бойко Борисов.

"На два избора подред Станишев беше втори, защо да се съобразяваме с него. Ако ние имаме възможност да водим преговор един ден, ще поканим всички партии, ще търсим съгласие", каза още лидерът на ГЕРБ.

Днес Борисов се срещна в парламента с кметовете от ГЕРБ. Целта на срещата е да се набележат конкретни мерки какво да правят кметовете, предвид спрените пари по оперативни програми, финансовите корекции и ситуацията в страната.м кметовете и посочи, че имал списък с имената на 7-8 кметове от ГЕРБ, за които имало указание да бъдат разработвани, тормозени. Обратното броене започна, обяви лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов се обяви против крайни действия като напускане на Сдружението на общините. Ако направим протест - депутати, кметове, общински съветници от ГЕРБ, той ще е повече от 2000 души, но желанието ни е да намерим път, изход от тоталната криза, посочи бившият премиер и увери, че не се води от реваншизъм.

По-късно Борисов отново коментира пресконференцията на БСП и посочи, че предложението за задължително гласуване първо трябва да бъде внесено и тогава от ГЕРБ ще го коментират официално. Сега всяко изказване по темата ще означава, че или взимам страна, или от ГЕРБ по някакъв начин провокираме скандала в коалицията ДПС, БСП и "Атака", каза Борисов.

Попитан готов ли е да бъде пример, лидерът на ГЕРБ заяви: "Е кой да е друг". Да намерим някоя муха, някой послушко, който да го назначим за премиер и вечер да го привикваме и да му даваме задачи, а той да не знае кой е министърът и кой му е заместникът, допълни Борисов. Той попита такъв човек ли иска България, или някой, който да носи отговорност.

Единственото, което е положително от пресконференцията на БСП е, че се говори за задължителното гласуване, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Знаете, че имаше Инициативен комитет, сериозна обществена подкрепа за въвеждане на задължителното гласуване, защото това е единствено противодействие на контролирания вот, на купения вот, практика за други политически формации. Смятам, че БСП искаше по този начин да даде отговор на вчерашната позиция на ДПС за разтуряне на тяхната коалиция”, допълни още Цветанов.

"Ние сме изразили принципната си позиция за задължителното гласуване. Участвахме активно в подписката, която беше инициирана от Инициативния комитет. ПП ГЕРБ предостави на инициативния комитет над 500 000 подписа”, коментира още Цветанов.

Според Цветанов, със законодателната промяна, която може да бъде предприета и да се направи референдум заедно с предсрочни парламентарни избори, ще дадат формулата, която да повиши избирателната активност.

„Дали ще бъдат със задължително гласуване или ще приемем исканията за референдум по тази тема, смятам, че може да имаедно много ясно послание към всички български граждани, че зависи от нас какво трябва да направим на следващите избори”, заяви Цветанов. Той се обяви за избори септември или не по-късно от октомври.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK