Божидара Бойчева: Мира и любовта трябва да постигнем сами

Снимка: Infomreja.bg

Добър вечер, Дядо Коледа!

Как е времето в Лапландия?

При нас вали дъжд и току що метеоролозите казаха, че ни очаква една безснежна Коледа. Но пък ти си имаш достатъчно сняг и малко ти завиждам. Най-вероятно вече ти е омръзнал и си мечтаеш за някой топъл плаж, но пък всеки иска това, което си няма. 
Коледа ми е някак по-уютна, ако навън вали сняг, а аз стоя вкъщи на топло, обувам коледни чорапи на еленчета, паля камината, ям канелени меденки и пускам някой филм.  Това звучи малко клиширано, но въпреки това го правим всяка година. И повярвай ми, всяка година гледаме „Сам в къщи“.

Сигурно ти е омръзнало да четеш подобни писма, но какво пък, аз държа да ти пиша.

Още в детската градина се опитваха да ме убедят, че ти не съществуваш, но детето, което ми го каза, бе нащипано и оскубано от мен. Сега съм на 15 и все още продължавам да вярвам, че те има. Нужда се да вярвам точно в теб, защото предполагам си добър, а ми се ще да вярвам в добрите неща.

Понякога ми е мъчно за теб. Изпращат ти милиони писма със желания, които се налага да изпълняваш. И до едно материални. Всеки иска нови играчки, дрехи, коли, телефони, и се чудя ти не се ли разори вече? Как смогвате с джуджетата да подготвите всички тези скъпи подаръци.

Горките, те сигурно са много уморени, да работят денонощно с малките си чукчета, отвертки и клещи. Аз няма да ти искам играчки, защото вече пораснах .  Нито  телефон, дрехи,и обувки -имам си. И не бях много послушна, а знам, че ти не носиш подаръци на непослушните.
Но пък това е относително понятие и моето непослушание би могло да означава отрицание на закостенели норми и разбирания, така че би могъл да ме приемеш като новатор, който вечно търси, експериментира и рискува.

Скъпи Дядо Коледа, тъй като за себе си не искам нищо, ще се разсърдиш ли ако те помоля за някой друг? Вчера едно момиченце в автобуса показваше свои рисунки, които е рисувало с чужди моливи, тъй като няма собствени. Би ли могъл да отнесеш комплект цветни моливи за това дете ? Както малко дърва и въглища за бабата, която живее на края на улицата и стои на студено? И ако може да направиш така, че децата на нашия съсед да дойдат да го видят за Коледа. Той е много самотен, а те не са идвали от години.

Няма да ти искам мир по света, щастие за всички, любов и богатство, защото това не са неща, които ти трябва да ни носиш. Мирът и любовта трябва да постигнем сами, като най-напред изпълним сърцата си с тях. А после щастието ще дойде само. Но ти ги знаеш всички тези неща, затова няма да ти губя времето…

За всеки случай ще надникна в коледната нощ през комина, може пък да те видя и да те поканя да пием  по чаша вино – за твое и за мое здраве. А света може малко да почака.  Ако съм заспала и не се засечем, ще ти пиша догодина, когато ще съм на 16 и може би ще имам други желания.

Изпращам сърдечни поздрави за теб, за всички джуджета, и деветте елена, от които помня имената само на Рудолф и Купидон.

П.С : И ако можеш донеси ни малко сняг, нашата България е една шепа, така че няма да ти натежава.
С обич:
Божидара

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK