Богданов: Работим за възстановяването на около 42 млн. лв. по сметките на ДКК

Снимка: МИИ

Това каза министърът на икономиката и индустрията по време на парламентарен контрол

Работим приоритетно за възстановяването на общо около 42 млн. лева по сметките на Държавната консолидационна компания (ДКК) във връзка с ремонтите на язовирите. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на парламентарен контрол днес. В своя отговор той припомни, че между ДКК като възложител и "Монтажи" ЕАД, като изпълнител, в предишни години са подписани 267 договора за възлагане на ремонт и реконструкция на язовирни стени и на съоръжения към тях, като 52 от тях са прекратени.

„Всичко възложено и разплатено, през годините, е за обща сума 589 млн. лева с ДДС“, обобщи министър Богданов. По неговите думи, ако трябва да бъдат завършени ремонтните дейности по язовирите, ще са нужни поне още 92 млн. лева.

„Огромната част от тези пари са отишли в три частни фирми с директни договори с държавната "Монтажи" без провеждане на обществени поръчки. Те са получили 451 млн. лв. като една от тях е получила 345 млн. лв.“, каза Богданов.

"Сезирахме прокуратурата, но тя излезе със становище, че няма нарушения. Обжалвахме в съда, но вчера излезе съдебно решение, което подкрепя становището на прокуратурата. Ще обжалваме на втора инстанция", каза икономическият министър.

„Приоритетно сме се фокусирали да възстановим 16 млн. лв. похарчени за застраховки, които са невалидни, защото са сключени между две свързани дружества  - ДКК и "Монтажи", обясни той. За тях министерството също води дела. По думите на министъра други 16 млн. лв. се очаква да бъдат възстановени за аварийния водопровод на Перник. Както и 6.5 млн. лв. от договор за покупка на дронове, за които Богданов припомни, че вече четири се очаква да бъдат доставени.

Икономическият министър очерта етапите на изпълнението на договорите, като посочи, че язовирите със завършени проекти са десет, но голяма част от предадените язовири са със съществени конструктивни проблеми. Това е причината, за да не може да се приеме, че тези съоръжения са завършени. „Язовирите с приключени ремонтно-възстановителни работи са 30, тези с приключени ремонти, но в процес на окомплектоване на строителни книжа са 64, съоръженията, в които се изпълняват ремонти, са 13, язовирите със спрени от ДНСК ремонти са 24, язовирите с одобрени технически проекти в процес на съгласуване с институциите са 39, тези, които са в процес на обследване и проектиране, са 35 и останалите са с прекратени договори и са 52 на брой“, уточни той.

Относно възстановяването на платените средства по прекратените договори министърът заяви, че по Закона за водите общините са длъжни да възстановят направените разходи за ремонти и реконструкция на язовирите, които са тяхна собственост, освен когато правото на собственост се прехвърля безвъзмездно на държавата след решение на Общинския съвет. По думите на Богданов ДКК е отправила искане за възстановяване на извършените разходи. Министърът поясни, че сумата е около 4 млн. лева и добави, че  в диалог с общините ще се работи за успешното възстановяване на тези средства.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK