Богатата реколта понижи цената на гроздето

снимка: agronavt.com

Между 70 и 80 стотинки за килограм ще се изкупуват червените сортове грозде в Пиринско, прогнозират лозари.

Заради богатата реколта тази година цената поевтиня с около 10-15 стотинки в сравнение с миналото лято, коментира кметът на село Илинденци Бойко Ибришимов, който е и производител.

Тази седмица в района на Петрич и Сандански започна брането на сортовете мерло, каберне и широка мелнишка.

„Сезонът беше благоприятен, лозовите насаждения са свежи и очаквано качеството е високо. В момента обаче се берат големи количества в Пловдивско и Пазарджишко, което вероятно ще понижи изкупните цени", допълни управникът на Илинденци.

Повечето от производителите в Пиринския край ще разчитат на винпромите и винарските изби за пласиране на реколтата, имало и голям интерес от частници.

Според Ибришимов много хора от София и Северна България идвали да си купят грозде за домашно вино или ракия. Прекупвачите също взимали големи количества.

Миналото лято и гърците са пълнели масово бидони с българско грозде. „Засега все още не са се появили, вероятно очакват цената да падне”, смята Ибришимов.

На повечето места в региона прибирането на белите сортове сандански мискет, мускат и тамянка вече приключи. Гроздето бе изкупено на цена между 1 и 1,20 за килограм.

Винари твърдят, че това е най-богатата гроздова реколта за последните 4-5 години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK