Боевете в Ивицата Газа ескалираха

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Боевете се водят от къща на къща в Ханс Юнис

Офанзивата на израелската армия срещу Хамас в Газа продължава с пълна сила въпреки нарастващия натиск да се направи повече за намаляване на цивилните жертви. На юг израелските сили извършиха още атаки срещу Хан Юнис, като боевете се водят от къща на къща. По-голямата част от населението на Хан Юнис, сред които и хора, избягали от северна Газа в началото на войната, са напуснали града към крайбрежните райони или по на юг към Рафах, близо до границата с Египет.

През изминалия ден боевете в ивицата Газа ескалираха, а броят на палестинските жертви продължава да се увеличава. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че никъде в Газа не е безопасно за цивилни граждани, часове преди САЩ да наложат вето на резолюция на Съвета за сигурност, подкрепена от огромното мнозинство от неговите членове, призоваваща за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа. Гласуването постави Вашингтон в дипломатическа изолация в 15-членния съвет.

Тринадесет гласа бяха дадени в подкрепа на проекторезолюцията, внесена от Обединените арабски емирства, докато Великобритания се въздържа при гласуването. Заместник-посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд заяви:

"Ние не подкрепяме призива на тази резолюция за неустойчиво прекратяване на огъня, което само ще посее семената за следващата война“.

Съединените щати и Израел се противопоставят на прекратяването на огъня, като твърдят, че то би било от полза само за "Хамас". Вместо това Вашингтон подкрепя "паузи", като седемдневното спиране на боевете, при което Хамас освободи някои заложници и потокът от хуманитарна помощ се увеличи. Сделката се развали на 1 декември.

Палестинският пратеник в ООН Рияд Мансур посочи, че гласуването означава, че "милиони палестински животи висят на косъм", а Езат Ел Решик, член на политическото бюро на Хамас, осъди ветото на САЩ като "нехуманно".

Вчера Белият дом заяви, че Израел може да направи повече за намаляване на цивилните жертви и че САЩ споделят международната загриженост за хуманитарната ситуация в Газа. По-рано и американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че е наложително Израел да предприеме стъпки за защита на цивилното население на Газа. По думите му, има "разлика между намерението да защитим цивилните и действителните резултати, които виждаме на място“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK