Близо 156 000 са намерили работа с подкрепата на Агенцията по заетостта

Снимка: МТСП

Намаляват с 21% трайно безработните

Близо 156 000 души безработни намериха работа с подкрепата на бюрата по труда в цялата страна от началото на 2022 г. до края на ноември. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров при откриването на церемонията по връчване на годишните награди „Работодател на годината“, която се организира за 19-та година от Агенцията по заетостта. Благодарение на общите ни усилия със социалните партньори постигнахме намаляване с 21% на трайно безработните хора, добави той.

Министър Лазаров изтъкна, че благодарение на доброто партньорство между Агенцията по заетостта, работодателите и синдикатите равнището на регистрираната безработица в страната през 2022 г. продължава да бъде на рекордно ниски нива от около 4,2%. Той начерта и бъдещите приоритети на политиките за развитието пазара на труда, сред които акцентира върху инвестициите в уменията на хората и ученето през целия живот. „Концентрирани сме върху повишаването на дигиталните компетенции на работната сила. Това е нашето настояще, а не бъдеще“, подчерта министър Лазар Лазаров.  

Той призова всички работодатели да се запознаят и възползват от програмите, които Министерството на труда и социалната политика ще реализира през следващите години с финансиране чрез Плана за възстановяване и устойчивост, Програмата „Развитие на човешките ресурси“ и националния бюджет.

По време на церемонията "Работодател на годината" Агенцията по заетостта отличи 15 компании от цялата страна. Министър Лазаров и заместник-министрите Надя Клисурска, Наталия Ефремова и Емил Мингов наградиха част от победителите в категориите: "Работодатели със значим принос за осигуряването на заетост на регионалния трудов пазар", "Успели заедно" и "Активни заедно".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK