Блестящо представяне на ученици от ОУ“ Христо Ботев“ - Кюстендил на Националния конкурс „За хляба наш…“

Снимки: ОУ "Христо Ботев" - Кюстендил

С медали и купи се завърнаха учениците, участвали в 18-то издание на Националния ученически празник "За хляба наш..." в  Благоевград, където се състезаваха в 4-ри от 9-те направления  и показаха своите познания за хляба и неговото значение; за традициите и обичаите свързани с него; за професиите и уредите за производството му.

В конкуренция на над 1200 ученици от 106 училища и школи от цялата страна,  2-ро място сребърни медали, диплом и грамота в състезанието “За хляба наш…“  спечелиха Андреа Димитрова, Аннабел Велева и Михаил Спасов  от 6-ти клас.

В оспорвана борба в три кръга, те показаха своите знания, умения  и талант да представят издирени приказки, народни умотворения и обредни пити от  родния край и свързаните с тях обичаи.

Децата  постигнаха висок резултат в едно изключително трудно и интересно състезание.

В третата част от конкурсната програма учениците  по оригинален начин представиха  обредни и празнични погачи  от Кюстендилския край  и пресъздадоха обредно замесване на „Богородичен хляб“ и автентичния народен обичай “Панагия“- въздигане на хляба.

Поощрителна награда, грамота и плакет  завоюваха  осем ученици от 4-ти клас в раздел Сценично представяне на ритуали и драматизации, свързани с хляба.

Младите таланти пресъздадоха приказката „ Горският воденичар“ , където воденичарят и неговите гости, горските животни, вкусват дъхавата пита „за добро и за насита“. Яли и се веселили, хляба те благословили.

Малките артисти убедиха публиката и журито, че доброто побеждава злото, че  приятелска ръка и залък хляб  се дарява  всекиму.

Грамоти заслужиха  седем ученици от 2-ри до 8-ми за участието си в изложбата на хляб и хлебни изделия.

Голям интерес предизвика питата “За учението“ на второкласника Иван Иванов.

Училището получи Диплом  и Статуетка  от  ОДК град Благоевград за дългогодишно и успешно участие в  18-то издание  на Националния ученически празник , за добро познаване, поддържане и развитие на вековните български традиции и обичаи, свързани с хляба.

Учениците бяха подготвени от своите учителки Веселка Коларова и Ирина Вучкова, които с много любов и всеотдайност  стимулират таланта и самочувствието на  децата да знаят и могат,  да почитат  българските традиции и обичаи,  да растат достойни  наследници на своя патрон - Христо Ботев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK