Благой Тодев и ски бегачите от Банско отново навърха!

Снимка: Община Банско

Ски бегачите от Банско отбелязаха първите си точки

Спортист №1 на община Банско за 2022 година - Благой Тодев, е един от тримата наградени в категория  „Млад спортист на България 2022 г.“ от Министерството на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор.

На тържествената церемония „Гала на шампионите“, олимпийската медалистка от Солт Лейк Сити и треньор в Клуб по биатлон „Банско – 2019” Ирина Никулчина получи наградата от името на Блгой Тодев. Той бе номиниран сред най-добрите български спортисти  от комисия с участието на експерти от спортното министерство, председателя на Българската асоциация на спортните журналисти и представител на обществената телевизия за спечеления сребърен медал от Световното първенство за младежи миналата година и европейската титла.

На състезанието за Европейската купа по бягане, провело се в австрийския курорт Рамзау, ски бегачите от Банско отбелязаха първите си точки. На 13 януари Тодор Малчов се класира 13-ти, а Даниел Пешков 16-ти в дисциплината 10 км свободен стил. Нашите скиори в момента са на лагер в Планица, Словения, където се готвят за участието си в Младежкото световно първенство във  Ванкувър, Канада, след десет дни, съобщава треньорката Елена Петакова. Тя самата  ще заведе Никол Кленовска, Станимира Чучулайна и Мария Хинкова във Вал ди Фиеме, Италия,  където нашите талантливи деца ще участват в известното  световно ски първенство „Тополино” за деца от 12 до 16 години, съобщават от Общината.

Петима от младите скиори на Ски клуб „Юлен” започнаха състезателния сезон с блестящо каране и заслужени призове. Лилия Хаджистоянова, Елена Главчева, Милуш Панчев, Иван Обецанов и Иван Керанджиев се завърнаха в България с медали.

От 8-и до 14-и януари, младите надежди на Ски клуб „Юлен” бяха на подготвителен лагер във Вайнебен, Австрия, водени от своите треньори Мария Киркова и Иво Димов. В тренировъчния процес се включиха и други водещи български отбори като Витоша ски, Грийнроуд и Чамкория, както и отбори от Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия.

В края на лагера, на 13 и 14 януари, бе проведен първия кръг от детския шампионат на хърватската ски федерация, който бе своеобразен Балкански шампионат. Участваха общо 90 дeца в категории U10 и U12 и 87 в категории U14 и U16 от посочените националности. 

При момичета U12 Лилия Хаджистоянова завоюва 1-во и 2-ро място в двата дни на гигансткия слалом. Елена Главчева спечели слалома при момичета U16 и завърши втора на гигансткия слалом. Милуш Панчев победи своите връстници в категория U14 в гигансткия слалом, където трети беше Иван Обецанов, а 4-ти – Иван Керанджиев.

Това бяха първите стартове за сезона и въпреки тежките снежни условия в България, децата демонстрираха едно много високо ниво за този етап на подготовка.

 

 
Снимка: Община Банско

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//