Благоевградските съветници заседават извънредно за археологическите разкопки при Покровник

Снимка: Infomreja.bg, архив

На свиканото днес заседание на Председателския съвет към Общинския съвет в Благоевград единодушно бе взето решение за провеждане на извънредна сесия на 11. май, петък, от 9:30 часа.

На нея, като единствена точка, ще бъде разгледано предложението за провеждане на местен референдум „за“ или „против“ за „Запазване и възстановяване на раннохристиянска черква от IV век от времето на император Константин Велики и неговите синове, както и баня, канализация, административни, производствени и жилищни сгради, открити в тракийското селище Скаптопара на площ от 120 декара в землището на с. Покровник и с. Зелен дол“.

Председателският съвет бе в състав: Радослав Тасков-председател, Злата Ризова, Румен Калайджиев, Илиан Георгиев и Цветозар Балабанов. На заседанието бяха обсъдени възможностите, които дава Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление по въпросите, касаещи културното и историческо наследство.

По време на обсъждането членовете на Председателския съвет изразиха категоричната си позиция в подкрепа на запазване на обекта. На предстоящата сесия съветниците ще бъдат запознати с процедурата за обявяване на обекта за недвижим паметник на културата от местно или национално значение, както и с възможностите Общински съвет-Благоевград, да изрази общата си позиция по въпроса.

На Председателския съвет присъства и кметът, д-р Атанас Камбитов, който информира съветниците, че на национално ниво се създава комисия с председател световноизвестният професор В. Николов, в която ще бъдат включени археолози, архитекти и инженери. Тази комисия ще направи необходимите експертизи и ще даде официално становище по въпроса.

Всякаква строителна дейност на територията на разкопките дотогава е преустановена. Междувременно от Община Благоевград са взети мерки още с откриването на първите разкопки, като е назначена денонощна охрана на обекта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK