Благоевградският театър с четири номинации за ИКАР 2024

Снимки: ДТ „Никола Вапцаров“

Спектакълът „Метаморфози“ е номиниран в категория „Майсторско техническо осъществяване“

Днес, на специална пресконференция, Съюзът на артистите в България обяви дългоочакваните номинации за Националните награди „ИКАР 2024“.

Четири номинации за най-престижните театрални награди в България получи Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, за спектаклите „Метаморфози“ по Овидий, реж. Стайко Мурджев, и „Преображението“ от Ф. Кафка, реж. Веселка Кунчева.

Спектакълът „Метаморфози“ е номиниран в категория „Майсторско техническо осъществяване“, което е голямо отличие и признателност към целия екип на театъра за положения труд на този грандиозен спектакъл.

Още една номинация за спектакъла на Стайко Мурджев е в категория „Сценография“ на Никола Налбантов. Режисьорската интерпретация на Стайко Мурджев по произведението на Овидий предлага на публиката спиращо дъха преживяване с мащабна сценография, разкошни костюми, видео дизайн и музика, наред с превъзходната актьорска игра.

„Метаморфози“ ще бъде представен на 15 февруари в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, и на 20 февруари в Сатиричен театър „Алеко
Константинов“ – София.

Другите две номинации са за спектакъла „Преображението“ от Франц Кафка, режисьор Веселка Кунчева. Композиторът Милен Апостолов е номиниран в категория „Авторска музика“ за спектакъла. Втората номинация е за актьора Теодор Ненов в категория „Дебют“ за ролята на Грегор Замза в спектакъла „Преображението“.

Теодор Ненов спечели кастинг с 97 кандидати и стана част от състава на театъра от миналия сезон. Завършил е актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в последния клас на проф. Снежина Танковска. В „Преображението“ влиза в ролята на главния персонаж Грегор Замза и безкромпромисно и категорично пресъздава духовната метаморфоза на персонажа.

Целият екип на театъра се гордее с него и му пожелава успех. Представлението се отличава с впечатляващ визуален подход, професионални актьорски изпълнения и необходима актуалност.

„Преображението“ може да се види на 8 февруари в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград.

Спектаклите „Метаморфози“ и „Преображението“ са категорична заявка от страна на театъра, че неговото развитие на голяма  културна институция е на високо ниво.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK