Благоевградският музей вече адаптиран за хора с увреждания

снимка: infomreja.bg, архив

Сградата на Регионалния исторически музей в Благоевград вече е пригодена за хора с двигателни затруднения. Адаптираната архитектурна среда в музея ще бъде официално открита утре от 11 ч., съобщи говорителят Силвия Домозетска. Новата придобивка стана възможна благодарение на финансова субсидия в размер на 50 000 лева, спечелена по проект „Музеят достъпен за всички” в конкурс на Агенцията за хората с увреждания.

Дейностите по адаптирането на сградата на благоевградския музей, които се извършиха  в рамките на проекта са адаптиране на вход-изход и монтиране на повдигащи платформи на стълбища в сградата. Платформите осигуряват достъп на хората с проблеми на опорно-двигателния апарат до постоянната експозиция на музея – залите „Археология”, „Природа”, „Възраждане”, „Биологичен център за работа с деца”, Зала за временни изложби и конферентната зала. Това са местата, където се провеждат основните мероприятия – гостуващи изложби и нови изложби от фонда на музея, концерти, премиери на книги, прожекции на филми и много други изяви.

Приобщаването на хората с увреждания  е част от основната политика на музея, при която не само чрез милосърдие и благотворителност, а чрез реално приобщаване се преодолява основния проблем, а именно - недостъпната архитектурна среда, поясни Домозетска. Чрез проекта „Музеят – достъпен за всички” Регионален исторически музей  вече е една от сградите в Благоевград, която няма да поставя бариери за хората с увреждания.

На официалното откриване са потвърдили присъствие директорът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски, посетители и работещи в Дневен център за хора с увреждания „Св.Пантелеймон” в с. Долно Драглище, служители в Дневен център за възрастни хора с увреждания в гр. Симитли и други социални работници в региона.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//