Благоевградският Бюджет'24: Затягаме коланите сериозно, но и гледаме към кредит

Колаж, илюстрация: Infomreja.bg

Пред ИНФОМРЕЖА кметът говори за пари, проекти и какво означават числата, заложени Бюджета

Макар че сме в началото на 2024, поглеждаме в бъдещето – след 11 месеца, и бъркаме в касата на Общината, която обаче се пълни от нашите джобове.

В края на годината в общинското портмоне трябва да има 2 185 649 лв. Това предвижда проектобюджета, изготвен лично от кмета Методи Байкушев. Макрорамката на Бюджет’24 е публикуван за обществено обсъждане, а такова ще се състои на 25 януари, от 17 ч. в зала „22 септември“.

Пред ИНФОМРЕЖА кметът говори за пари, проекти и какво означават числата, заложени Бюджет’24. Акцентите върху ръководството иска да работи са именно инфраструктура, образование, инвеститори.

Постарах се да направим разбираем бюджет, в който да е ясно откъде идват парите на Благоевград и къде отиват. Смятам на самото обществено обсъждане лично да представя проектобюджета и лично да отговарям на въпросите на гражданите, тъй като знам всяко едно перо откъде идва, къде отива и с какво е свързано. Бюджетната политика е това, когато един кмет прави бюджет с екипа си, да си отговори на въпроса кои са важните неща. Политиката, която ние ще следваме през 2024 е строга финансова дисциплина.

Какво показва таблицата?

На пръв поглед в нея се вижда, че на места не са заложени суми по-различни от тези от миналогодишния бюджет, но пък отчета за 2023 показва, че с около над 2 млн. лв. заложеното не е придобито.

Например: Бюджет 2023 е предвидил, че от данъци в хазната на Общината ще влязат 14 220 000 лв., а след тегленето на чертата в края на годината се вижда, че са придобити 12 741 319 лв. В проектобюджета за 2024 кметът и екипът му залагат сумата от 14 550 000 лв. – или с около 300 000 лв. повече от предходния бюджет. Ала защо се поставя по-висока сума от тази, която е вече заложена, но не и изпълнена? Байкушев отговори, че сега – след гласуваното увеличение на данъците, сумата е реалистична и би трябвало да бъде изпълнена. Същото се отнася и за неданъчните приходи.

За 2023 Общината е имала 28 401 595 лв. от данъци и наеми, а от държавата е получила 6 431 400 лв.

Какви са разходите?

Тук е разковничето. От всичко, което Общината придобие – с изключение на целевите средства (от държавата и ЕС), какво трябва да даде.

Ако разглеждаме перо по перо таблицата е видно, че за някои сектори средствата са повишени с малко, при друго – занижени. Има обаче значителни разлики, които се набиват на очи.

За изграждането и поддръжката на уличната мрежа в края на 2023 сметката показва, че Общината е похарчила 395 244 лв. (заложени са били 728 469 лв.). В проектобюджета за 2024 обаче сумата е точно милион, а самият Байкушев сподели, че жителите ще усетят доста бързо промяната – защото улиците ще бъдат ремонтирани, не случайно инфраструктурата е сред приоритетните в плана.

Байкушев: На второ място – ще вложим много пари в инфраструктурата на Благоевград – както от собствените ни приходи, така и 50 млн. лв. целеви средства, предоставени от държавния бюджет. С тях ще бъдат завършени много ремонти, а други ще бъдат започнати. Ще се заложат пари за проектиране и отчуждаване на земи, така че ако има предвидени средства от държавата или от еврофондовете – Общината да има проектна готовност, но по приоритетни обекти. Всички те ще бъдат дискутирани с Камарата на строителите.

За чистота обаче – разходи за нови контейнери и стари задължения към общинската фирма „Биострой“ сумата е значително по-ниска – вместо 1 397 439 лв. (колкото са платени за 2023) са заложени 119 062 лв.

Увеличени са обаче средствата, които плащаме на депото, за да функционира – 1 455 369 лв. И тази сума няма да се намали докато не се промени цялата концепция по сметосъбирането, както вече стана ясно от предни изявления на Байкушев.

ОФК „Пирин“ също е с орязани пари. За 2023 Общината е дала на клуба 826 000 лв., а сега се предлага двойно намаление – 450 000 лв. Дали това би предизвикало недоволството на феновете?

Байкушев: Община Благоевград трябва да помага на „Пирин“, но не на всяка цена да го спасява. Винаги ще има недоволни, но бюджетът не трябва да се разглежда като вземането от едното за сметка на другото. Затова пък сме заложили за поддръжка на спортните имоти и бази, за спортния календар и субсидиите на клубовете 250 000 лв. (За 2023 са похарчени 224 000 лв. – бел. р.). В тези средства се включва и поддръжката на базата на „Пирин“ и ДЮШ, така че нищо не е „взето“.

Градоначалникът съобщи в аванс, че Общината преговаря с трима инвеститори, но нищо повече от разговори.

25 000 лв. са средствата за култура.

За образование обаче – ще се дава щедро!

Байкушев: Третият приоритет е образованието, в което да не се изпълняват просто административни задачи, а да се създаде стратегическа рамка. Голямата задача е средното образование да подготвя готови кадри, както и да се създаде диалог между бизнеса и училищата – за подготовката и реализацията на кадрите на трудовия пазар.

Миналата година Центърът за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград е получил малко над 446 хил. лв., а сега се предвиждат 844 000 лв. Тройно е увеличението на „други дейности по образование“ или иначе казано парите, с които ще разполага Отдел образование и бизнес развитие, за който отговоря Боряна Шалявска. Там вместо 113 000 лв. (колко са похарчени през 2023) са заложени 350 000 лв.

Байкушев: Четвъртият приоритет традиционно е привличането на инвеститори, но Общината залага на подготовка на общински терени, които да промотира пред потенциалните инвеститори.  Това обаче не значи, че проектът за индустриалната зона е замразен.

Всичко, което е започнато и има смисъл в него, ще бъде продължено. Изготвянето на ПУП на зоната продължава, както бе гласувано от предния ОбС. Проучваме жизнеспособността на зоната и до това да доведе инвеститори. Там анализът ще бъде обективен и хладен, за да видим дали ще ни донесе полза, уточни Байкушев и сподели пред медиите, че за момента инвеститорите предпочитат Пловдив, тъй като цените на имотите са по-ниски, а възможностите за реализация – по-големи.

Байкушев обаче проучва имотите при бившите черешарници като имоти, подготвяни за отдаване на бизнеса. За него обаче наличието на два университета и средни училища с добра репутация е големият потенциал, с която общината разполага.

За чистота има около 3 млн. лв. също увеличение на разходите. За 2023 са похарчени 5426 342 лв., а сега бюджетът предвижда 8 124 000 лв.

Третият раздел от макрорамката на бюджета е най-тежък.

До края на 2024 Общината ще трябва да заплати 20 209 868 лв. Това е големият минус, който стои в края на раздела, озаглавен „Дефицит, натрупан от миналите години“.

Община Благоевград е осъдена и трябва да заплати по делата и на ответната спечелила страна: 2 797 064 лв. за закрития басейн в „Еленово“ + 52 524 лв. за поддържка на уличното осветление в периода 2013 – 2014 г. (кабинет „Камбитов“) + 85 000 лв. за неплатени сметки за ток в Младежкия дом в периода 2010 – 2013 г. (кабинет „Камбитов“) + 66 000 лв. за незаконосъобразни уволнения на служители и административни актове от последните 3 години.

Байкушев: Голяма част от перата се увеличават, защото има увеличение на минималната работна заплата, а това неминуемо води и до повишаване на разходите на Общината, в която по-голяма част от работещите са на минималната заплата, а на останалата част от служители – заплатата се увеличава на база на минималната ставка.

В края на 2024 кметът ще сравни това което има, с това, което е в таблицата.

Байкушев: Твърде дълго са трупани системи проблеми във финансите на общината. Те не са свързани с определено кметско ръководство, а е било една система политика. Искам да сложим край на това. През предходните години всяка година макрорамката е изглеждала по различен начин, а аз искам да направим нещо трайно и системно, също така и в разбираем за гражданите формат.  Ние сме заложили реалистични приходи и разходи. Трудно е да съберем всичко, което ни е дължимо – от данъци и наеми, трудно е и за нас, и за бизнеса, и за гражданите. Задачата е бюджетът да се изпълни и нещата да изглеждат една идея по-добре през следващата година. Трябва да сме реалисти!

Заемите обаче е възможно да се погасят със заеми, защото…

Байкушев: Общината по принцип не трябва излиза на дефицит или ако излиза, то той да бъде малък. Тук обаче има едни проблеми, натрупани през годините. Ние сме в една дългова спирала. Подозирам, че заемът, предвиден за аквапарка, имал за голяма цел да покрие тази дупка. Но този разговор трябва обаче да се води честно! Ако този дефицит трябва да го решим с нов дългосрочен дълг, то трябва да знаем как точно да го погасяваме. Тоест догодина не трябва да имаме дефицит. Това не значи, че тези задължения няма да ги има, но е важно да нямаме тежък ликвиден дефицит, който да покрием в рамките на година. Ако дефицитът се увеличи, то това да е заради изключително важни проекти и целево, които няма как да се покрият по друг начин. Един от големите проблеми е вземането на пари за ВиК проекти, ЛЕД осветление, които не е било разумно да се теглят, могло е да се финансират от държавата или от проекти. Ако ние ще правим някаква нова инвестиция в инфраструктурата и теглим заем, то ние трябва да сме сигурни, че можем да го изплащаме и тази инвестиция да е полезна за града, ще реши голям проблем, ще заложи някакво бъдещо развитие. А досега се е случвало така, че дългове и дефицит се трупа, а сега трябва да се даде обяснение защо се тегли този нов дълг и за какво важно ще се тегли. Сега трябва да финансираме тези неразумни решения, които са взети в миналото.

Байкушев заявява, че иска балансиран бюджет, а какво значи това – разходите да не се по-високи от приходите!

Той е твърдо против харчове, правени през годините, за които дава пример.

На 5 октомври 2023 (Празник на Благоевград, Ден на Освобождението на Горна Джумая от турско робство и предизборна капания за кмет) са похарчени 42 000 лв. за заря и още 20 000 лв., за да бъда по-пищна тя.

И още… 150 000 лв. е струвал фестивалът "Саут-Уест фестивъл". Сигнал ще бъде подаден до прокуратурата специално за този фестивал. Но явно на Благоевград не му върви откъм подобни концертни събития, тъй като екскметът Томов и по-късно Стоянов също обадиха на държавното обвинение за милиони, изразходвани за провеждането на „Франкофоли“ от кмета Камбитов.

Байкушев: Давани са пари за неща, който не са приоритетни на база завареното и от предишните ръководства тежко финансово положение.

Утре той пътува отново за София с екипа си за среща с финансови институции като Българската банка за развитие и Фонд ФЛАГ за търсене на помощ.

Байкушев: Мечтата ми е догодина да имаме балансиран бюджет, да нямаме такава тежка ликвидна криза, защото сега трябва да разплатим над 20 млн. лв. за година, а ние имаме много повече дългове. Трябва да направим така че тези 20 млн. лв. да ги разсрочим рефинансираме, така че да можем да ги разплащаме през годините със собствени средства. А когато искаме външно финансиране, да си готвим качествени проекти за държавно или европейско финансиране и евентуално да прибегнем към друго (към теглене на кредит – бел. р.). Ние обаче нямаме този лукс. Ние имаме издумкани пари, които сега трябва да финансираме и не желаейки да теглим дългове, да го правим, защото парите вече са похарчени поради други причини.

Ако се вземе нов кредит, за да се погаси предишния, то той да е изтеглен разумно, така че да може да се погаси. А не да влезем в ситуация, в която да се съдени. Всеки ден получаваме призовки за доброволно погасяване на задължения към доставчици. Всички средства по сметката, които имаме – са целеви, ние нямаме собствени, а имаме да разпратим към доставчици над 3 млн. лв. Сега кметът на Благоевград се среща с кредитори и моли за отсрочка.

Наясно съм, че решенията няма да се лесни! Ние живеем с ден първи от мандата с това, което получихме от финансовата дирекция за „добре дошли“. Искаме да предложим този проект, да си стиснем ръцете, че действаме по този начин и да кажем: Контролирайте ни!

Кметът обясни, че не само Благоевград се намира в подобно положение. С нула лева с касата и много задължения са общини като Пазарджик и София.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK