Благоевградски лидери на ГЕРБ в разговори "на ухо" с премиера на първата копка на Лот-1 на АМ "Струма"

снимки: infomreja.bg

„Сценарият с етническото напрежение, избухнало след убийството на 19-годишния младеж в Катуница, е подготвено седмица по-рано”, каза премиерът Бойко Борисов. Той присъства на символичната първа копка на Лот-1 от автомагистрала „Струма”, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Първата копка бе направена край радомирското село Долна Диканя. „Докато ние откриваме магистрали и строим пътища, други създават етническо напрежение”, така премиерът коментира седмицата на протести и бунтове в страната. Според него етническото напрежение ще стихне, след като отминат изборите. На копката, освен премиера присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” , министърътна транспорта, информационните технологий и съобщения Ивайло Московски, представители на строителния консорциум „Струма-1”, областните управители на Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска област, много други гости и местни жители.

Докато шефа на АПИ обясняваше за отчуждителните процедури и че се плащат между 100 и 500 лв. за декар, церемонията помрачи баба Цветнака от Долна Диканя. „Това е лъжа, нас, селяните, винаги ни лъжат”, апострофира шефа на пътната агенция Цветана Челарска, подпряла се на тояжката си пред официалната трибуна. Дискретно бабата бе изведена настрани от охраната. „Не ги е срам, в Бучино давали по 8 000 лв. на декар, тук само 500 лв., като ги челосам с тояжката, че видим”, дуднеше баба Цветана, изтикана зад множеството. „Като не сте доволни, подайте жалба в съда, каквото реши той, това ще е, парите не ги давам аз, а излизат от джоба на данъкоплатците”. Така премиерът отговори на баба Цвета, след като взе думата последен.

След като багерът символично загреба от прашната радомирска земя, министър-председателят пожали бутилката с шампанско и вместо да я разбие в кофата на багера, я даде на багериста. След като лисна менчето с вода, Бойко Борисов каза, че няма да отговаря на репортерски въпроси. Той помоли да го оставят на спокойствие и се отправи за интервю с репортера Димитър Анестиев за италианска телевизия. Въпреки първоначално обявеното решение, все пак премиерът бе обграден от репортери и коментира ситуацията с напрежението през последните дни.

След това премиерът пак помоли за минутка усамотение, до вратата на автомобила на охраната той говори почти на ухо с лидера на ГЕРБ в Благоевградско Костадин Хаджигаев. След това Хаджигаев отстъпи мястото си до премиерското рамо на кандидата за кмет на Благоевград от ГЕРБ Атанас Камбитов. Той показа на премиера някакви списъци, заобиколен плътно от охраната на премиера. След това до аудиенция с премиера се добра и бронзовият медалист от световното първенство по футбол „САЩ 1994” Петър Михтарски.

През цялото време-водосвета, речите на премиера и останалите, копката, движението по ГП Е-79 бе спряно. 40 минути по-късно трафикът бе пуснат от двете страни на копката, като се бяха оформили километрични опашки. След строителството на Лот-1 трафикът по най-натоварената пътна артерия в Югозапада ще бъде значително облекчен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK