Благоевградската болница на ръба на фалита, разследват я за безстопанственост

Директорът на МБАЛ-Благоевград, д-р Огнян Митев, снимка: Infomreja.bg, архив

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за безстопанственост за болница „Пирогов”. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, във връзка с извършена проверка за финансовото състояние на болничните заведения, цитирана от БГНЕС.

Образувани са и 6 досъдебни производства за безстопанственост – производствата са за болниците в Попово, университетската в Бургас, за МБАЛ-Благоевград, за МБАЛ-Русе, за МБАЛ-Велико Търново, и за МБАЛ-Кърджали.

По всички тези досъдебни производства главният прокурор с постановление от днес разпореди разследването да се ръководи от СГП. Днес тези производства се предават на СГП, която ще ръководи разследването, добави Арнаудова.

През октомври 2017 г., след протести на лекари и сестри във врачанската болница, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на всички лечебни заведения, в които участието на държавата или общината е повече от 50 %, припомни Арнаудова.

За фалита на Врачанската болница се водят три досъдебни производства – за длъжностно присвояване от трима лекари, за безстопанственост и СГП повдигна обвинения по отношение на двама директори на болницата за безстопанственост и неизгодна сделка.

И по този случай има повдигнато обвинение и на зам.-министър на здравеопазването, каза още Арнаудова. Всички 7 болници, по които са образувани досъдебните производства, са на ръба на фалита, подчерта още говорителят на главния прокурор.

ИНФОМРЕЖА потърси за коментар директора на МБАЛ-Благоевград, д-р Огнян Митев, но телефонът му бе изключен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK