Благоевградската болница без противозмийски серум

снимка: infomreja.bg

9-годишно момче е транспортирано снощи от Разлог за УМБАЛСМ "Пирогов", след като бе ухапано от насекомо, съобщи БГНЕС. В късния след обяд вчера Кеазим К. от с. Филипово, община Банско, е ухапан край селото по крака. Детето не видяло какво го е ухапало, в паниката родителите му се усъмнили в най-лошия вероятен извършител - змия. Детето е транспортирано до болницата в гр. Разлог, която отстои на 25 км от Филипово.

След консултация в разложката болница, детето е транспортирано с линейка и медицински екип до МБАЛ - Благоевград. Тъй като в благоевградската болница няма клинична пътека за лечение на ухапани от змии, след нови консултации, този път на областно ниво, е взето решение детето да бъде транспортирано до София. Въпреки че на крака на пострадалото дете не се виждат двете специфични дупчици, характерни за ухапване от змия.

Към 22.30 часа Кеазим, придружен от майка си, този път с линейка на ЦСМП-Благоевград и лекар, поема към столицата. Лекарите в "Пирогов" били категорични, че в случая детето не е ухапано от змия, а най-вероятно от някакво насекомо. Какво са казали столичните лекари за поредния транспорт Благоевград-София е от ясно по-ясно. Така тази нощ бе извършен пореден безумен за съжаление медицински транспорт по направлението Разлог – Благоевград /55 км/ - Благоевград – София 100 км/.

Разложката линейка след транспорта до Благоевград се връща в Разлог, а благоевградската след курса до София - обратно. Простата сметка в снощния транспорт се закръгля на 310 км. Линейките на ЦСМП - Благоевград всеки ден правят минимум по два курса за София на всяка 12-часова смяна, в случая съвсем уместен е въпросът, въобще колко и какви са клиничните пътеки, по които лекуват в МБАЛ - Благоевград, след като при всеки по-съмнителен случай пострадалите се транспортират до София.

Друг е въпросът, че в МБАЛ-Благоевград противозмийският серум е с отдавна изтекъл срок на годност, включително този в отделенията по хирургия и реанимация. А сега все пак е лято, а не зима, през последните седмици има няколко случаи на ухапани от змии.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK