Благоевградчани на пореден протест в защита на Скаптопара: Асфалтът не е по-важен от историята! (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Десетки благоевградчани се вдигнаха на пореден протест в защита на ценните археологически находки край с. Покровник. Те бяха категорични, че ще се борят до последно за запазване на древното римско селище и настояха за изместване на магистрала „Струма“.

"Няма да дадем Скаптопара", скандираха протесиращите. Акцията им на недоволство започна към 18,30 часа снощи пред сградата на общинската администрация в Благоевград, като всеки оставяше по един камък пред входната врата.

Исканията им са безкомпромисни: целият обект да се запази, като се промени трасето на магистралата; превръщането на обекта в атрактивен туристически обект, с което да се ангажират всички отговорни институции - Община Благоевград, АПИ, БАН, Министерството на културата.

Да бъде изградена съпътстваща инфраструктура за поемане на пътникопотока от магистралата; ревизия и съхранение на всички открити до момента археологически находки; осъществяване на среща между граждани и представители на ресорните институции, за да се обсъди бъдещето на обекта.

Посланията си защитниците на Скаптопара бяха изписалили върху множество транспаранти - "Нека асфалтът не е по-важен от историята", „Историята на един народ се явява също и негово завещание”, „Археолозите изкопават от земята историята, която са закопали политиците”, „Цялата история на човечеството е била история на борбата между мъдростта и глупостта”, „Не желаем трасето на АМ „Струма” да минава през археологическите разкопки”...

Организаторът Калин Анастасов е оптимист, че правителството ще чуе гласа им. Според бизнесдамата и туроператор, Здравка Чимева, разкопките могат да станат прекрасен археологически парк, който да носи приходи и да осигурява работни места.

След протеста пред общината всички се отправиха към разкопките, където отново разпънаха транспарантите, хванаха се за ръце и развяха български знамена.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

SS08:51 - 30.07.2018
Питайте Вожда ви Тиква.Той май не е на това мнение?
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK