Благоевград става световна столица на канадската борба (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

В продължение на шест дни Благоевград ще бъде световна столица на канадската борба. Над 1300 състезатели от цял свят ще мерят сили и ще се борят за медали в областния център на Пиринско.

XXXVII Световно първенство, което се провежда за първи път в Благоевград, бе открито тази сутрин в зала „Скаптопара“ от кмета Атанас Камбитов и президента на Световната федерация по Канадска Борба WAF Асен Хаджитодоров.

На тържествена церемония днес, излъчвана по над 50 български и чужди телевизии, кметът д-р Атанас Камбитов получи от президента на Световната федерация почетна награда - плакет, както и златен орден, с решение на Изпълнителното бюро на федерацията.

„Благодаря за медала, който няма как по друг начин да спечеля по време на състезанието“, каза шеговито градоначалникът и посрещна с “Добре дошли в Благоевград!“ всички участници.

„Следващите шест дни Благоевград ще бъде световна столица на канадската борба. През следващите дни градът ще бъде дом, сцена на най-силните ръце на планетата. За нас е изключителна чест и привилегия да бъдем домакини на този престижен форум и благодаря на федерацията, че избра нас. Имаме основание и заслуги затова - Благоевград е един от бастионите на канадска борба в България и е дом на десеткратния световен шампион Георги Гайдарджиев. Желая успех, интересно и оспорвано първенство под знака на феърплея“, каза още д-р Атанас Камбитов.  

"Нека феърплеят и приятелството да победят по време на Световното първенство по канадска борба", заяви от своя страна и Асен Хаджитодоров. „Организацията на такова грандиозно събитие никак не е лесна, затова използвам възможността да изкажа моите най-искрени благодарности на нашия отличен домакин Община Благоевград, защото организацията е на световно ниво", каза още президентът на федерацията.

След приветствените слова започна представянето на участниците от всичките 60 отбора, които излязоха на специално построената сцена в зала „Скаптопара“. Сред официалните гости, които уважиха събитието, бяха вицепрезидентите на Световната федерация Умберто Панцети, Саймън Беричоа, Джаембек Муканбетов, Атила Чабай, генералният секретар на Федерацията Мирча Сильонеско. 

Официални лица на събитието бяха още заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, президентът на българската федерация по таекуон-до ITF и вицепрезидент на европейската централа Mарио Богданов, спортни деятели от Благоевград, България и света.

Хилядите присъстващи се изправиха на крака, за да чуят химна на Република България. Програмата продължи с поздрав за гостите и участниците от талантливата Александрина Механдийска, която изпя „Песен за Благоевград“. Ученици от танцова формация към Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов" представиха танц „България“, а кулминацията бе изпълнението на Ансамбъл „Пирин“ с „Пирински полъх“ „Пиринска Младост“. 

Минути след това започнаха и първите оспорвани срещи по канадска борба. Областният център на Пиринско през следващите шест дни ще бъде спортна столица, в която сили ще мерят юноши, младежи, ветерани, хора с увреждания, мъже и жени от над 60 държави. Официалното награждаване на най-силните ръце ще се проведе на 9 октомври.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

 

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Община Благоевград
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK