Благоевград се включи в националното автошествие (ОБНОВЕНА)

Снимка: Infomreja.bg

Участниците провеждат протестна велообиколка

Благоевград се включи в протестното шествие, провеждащо се в цялата страна, с колоездачна или автообиколка.

Гражданите, които обичайно протестират пред сградата на Община Благоевград, провеждат колоездачна обиколка, която са нарекли „Обиколката на Бойко Борисов“ или „Тур дьо Боко“. Зад двамата колоездачи следва колона от леки автомобили, придружени от полицейски ескорт.

Исканията на участниците в протеста са оставките на министър – председателя Бойко Борисов, на главния прокурор Иван Гешев и на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Това сподели за ИНФОМРЕЖА  Александър Тодоров – един от протестиращите колоездачи.

„Днес правим най-новата велообиколка „Тур дьо Боко“. Тя се разраства в цяла България, има последователи навсякъде. Тръгнахме от Благоевград и смятаме да стигнем до Кулата и след това да преминем и границата и да направим обиколката международна, защото нашият премиер иска да е известен в цяла Европа и ние ще му помогнем. Първа награда в обиколката е оставката на Бойко Борисов, втора – на нашия люби каскет – Гешев, а трета – на директора на БНТ. Не планираме блокади на пътища. Изтощени сме, днес искаме да си починем и ще караме колела, редувайки се на 4-5 км. Полицаите ни проверяват постоянно, искат да видят как е пулсът ни, как са колелата, дали са напомпани гумите… Ние продължаваме. Обиколката ни се разкъса по пътя, защото се движим с бясната скорост от 5 км/ ч.“, обясни ситуацията Александър.

Посоката, в която се движи колоната, е Благоевград – Кресна – Кулата.

Първата проверка на протестиращите от служители на МВР, жандармерия и пътна полиция бе извършена на пътен възел Симитли – Банско. На място буквало се струпаха множество служители на МВР, които изградиха верига пред протестиращите, за да не излизат на пътното платно.

Проверени са личните им карти, както и документите на колите. По думите на участниците в обиколката, не са констатирани нарушения. Те нямат отговор от служителите на МВР защо са спрени. Обясняват си задържането със „заповед отгоре“.

„Като съвестни граждани, спазваме законите и се движим с допустимата скорост“, казват те.

В момента шествието е в началото на Кресненското дефиле. Тук започна втората проверка на протестиращите, на техните документи за самоличност. А докато проверката тече, те направиха опит за блокада на пътя, но бяха спрени.

Трафикът е интензивен, но движението в посока София не е затруднено. Не е така в посока Кулата именно заради спирането на колоната.

Последва и трета поредна проверка на шествието – при Кресненските ханчета. Там лидерът на ДЦБ – Благоевград, Калоян Ханджийски, пресече пътя за да си купи вода от заведенията, а полицай се опита да му попречи.

Крайната точка за протестиращите бе Кресна, където движението бе блокирано за около 5 мин. с пресичане на пешеходната пътека на Е-79, делящ града. След това полицаи се разпръснаха и освободиха пътното платно.

На място бяха началникът на отдел „Охранителна полиция“ и зам.-директорът на ОДМВР-Благоевград – Димитър Кръстев.

След кратък дъжд, протестиращите се отправиха обратно към Благоевград.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, протестно автошествие потегли тази сутрин към граничен пункт „Калотина“, а по-късно през деня бе блокиран и Проходът на републиката.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=INFOMREJA&set=a.3842643445762183

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK