Благоевград отново ще избира кмет

Румен Томов, снимка: Infomreja.bg

Това става ясно след днешното заседание на Конституционния съд по казуса Румен Томов

Нов избор за кмет на Община Благоевград ще трябва да се проведе през идните месеци. Това става ясно след днешното заседание на Конституционния съд по казуса с кмета на Благоевград.

В сайта на съда е публикувано следното съобщение: „Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело №5/2020 г., с което отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд и искането на 63-ма народни представители от 44-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.“

Върховният административен съд спря делото за мандата на кмета на Благоевград Румен Томов до произнасянето на Конституционния съд.

С решение на ОИК бяха прекратени предсрочно пълномощията на Томов. Той обжалва това решение, но Административният съд в Благоевград отхвърли жалбата му. След това Румен Томов обжалва това пред ВАС.

Причината за отстраняването му бе, че не е заличил в срок една от фирмите си и за определен период от време е бил едновременно кмет и търговец.

Самият той обясни, че е предприел всички стъпки по прехвърляне на една от фирмите си, която не работи от 2008 г., но за това било нужно време. 

До произвеждането на нови избори за кмет най-вероятно функцията на временно изпълняващ длъжността ще вземе зам.-кметът Ясен Попвасилев, който вече бе избран за кмет с решение на Общинския съвет в Благоевград, пише Агенция „Фокус“. /bTV/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK