Благоевград чества своя празник и Деня на българската просвета и култура

снимки: Община Благоевград

Грамоти и специални отличия връчи кметът на Благоевград Атанас Камбитов на всички зрелостници, които тази и следващите две вечери ще празнуват своите абитуриентски балове.

Той пожела на дванадесетокласниците нови хоризонти и мечти, които да им дават сили в живота. 

Градоначалникът бе гост на тържеството по по повод Деня на славянската писменост и култура и празника на Благоевград в НХГ "Св. Св. Кирил и Методий". Той поздрави всички ученици, учители и гости по случай патронния празник на Бившата Солунска гимназия.

В словото си пред абитуриентите Камбитов разказа поучителна история, чрез която пожела на дванадесетокласниците винаги да преследват метите си. След това връчи грамоти на заслужилите зрелостници, като им пожела на добър час и много бъдещи покорени върхове.

Отличията са номерирани и ще бъдат подредени в специален архив вИсторическия музей в Благоевград по повод празника на града. Така, освен че бяха достойно отличени, делата на завършващите, ще се помнят за вечни времена, увери градоначалникът.

Тържествената част продължи с поднасяне на цветя на паметника на първоучителите Кирил и Методий пред двора на гимназията. След това ученици, учители, родители и гости, водени от Биг бенда на Благоевград заедно се отправиха към площад  "Георги Измирлиев“, където програмата продължи с празничен концерт.

На специално изградената сцена на площада, заместник-кметът по хуманитарните дейности Жанета Жикова откри концерта. В слово си тя поздрави всички присъстващи по повод днешния празник, като за финал цитира думите на Платон, че е по-добре да не се родиш, отколкото да останеш необразован. Програмата продължи с рецитал на ученици от Националната хуманитарна гимназия. Концертът бе закрит от Мойсей, станал известен с участието си в реалити формата „Х фактор“, който изпълни популярни хитове.

Тържествената програма ще продължи в 20 часа с празничен концерт на същата сцена, поднесен от най-награждавания български изпълнител Миро и новото откритие на българската поп музика Дивна. След него благоевградчани ще имат шанса да видят уникално 3D шоу в реално време, акомпанирано със звукови и светлинни ефекти от най-висок клас.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK